« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DRUGI KRUG PRIVATIZACIJE

Porezni obveznici platit će 13 milijardi kuna za brodogradilišta!

POGLEDAJTE VIDEO: Da se išlo u stečaj brodogradilišta iznos koji bi se morao platiti prilikom podmirenja kredita bio bi za dvije milijarde kuna veći

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Vlada

,

Hrvatska

,

privatizacija

,

brodogradilišta

,

Đuro Popijač

,

kosor

,

Đakovština

,

šuker

Za 15. veljače Vlada je raspisala natječaj za drugi krug privatizacije brodogradilišta.

Ministar financija Ivan Šuker osjetio se pozvanim da izvijesti javnost koliko će ovaj proces koštati porezne obveznike.

„Ove godine na naplatu stiže 4,5 milijardi kuna kredita pokrivenih državnim jamstvima, a u nekoliko narednih godina na naplatu stiže 12,5 do 13 milijardi kuna takvih kredita, rekao je Šuker.

No, da se išlo u stečaj brodogradilišta, dodaje, iznos bi bio još oko dvije milijarde kuna veći. Drugi krug natječaja bi trebao biti jasniji i transparentniji, prije svega i atraktivniji, no to će se tek vidjeti.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač izvijestio je da su za ovaj krug dodatno pojašnjeni uvjeti po kojima će se odvijati proces privatizacije. Podsjetio je kako su u prvom krugu neki ponuditelji tvrdili da se stanje u brodogradilištima bitno razlikuje u odnosu na dokumente, te najavio da će potencijalnim ponuditeljima u "data roomu" biti dostupni podaci na dan 31. prosinca prošle godine, ali će uprave krajem veljače i ožujka dati najnovije podatke na mjesečnoj razini.

Vlada je danas usvojila i Plan pribavljanja sredstava Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za provedbu mjera za gospodarski oporavak, čime se razrađuje prvi model u Vladinom paketu mjera za pomoć gospodarstvu , namijenjen premošćivanju likvidnosti tvrtkama koje su u poteškoće upale nakon 30. lipnja 2008.

Hrvatska narodna banka već je smanjila stopu obvezne pričuve s 14 na 13 posto, čime je oslobodila oko tri milijarde kuna. Od toga, dvije milijarde dobit će HBOR, putem kredita kluba banaka, a plasirat će ih po kamatnoj stopi od 3,8 posto. No, koliko će točno iznositi konačna kamatna stopa ovisit će o kamati po kojoj će svoj dio zajmova, a to je 60 posto, plasirati poslovne banke. Ako bi, tvrdi Šuker, poslovne banke svoj dio zajmova plasirale po stopi od, primjerice, šest posto, konačna bi kamatna stopa iznosila 5,12 posto.

Više će se znati nakon prve aukcije, koja će se održati sljedećeg tjedna.
„Neka se poduzeća i obrtnici jave svojim poslovnim bankama i tako što prije dođu do kredita", poručio je Šuker, Ako poduzetnici i banke imaju projekte, u roku od 15 do 20 dana od aukcije mogu dobiti kredite.Podsjetio je da banke koje ne sudjeluju u klupskim kreditima neće moći sudjelovati na aukcijama.

Ukupna šteta nastala krađom žita iz silosa Đakovštine iznosi 22 milijuna kuna, odnosno ukradeno je 26 tisuća tona žita, izvijestio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Na sljedećoj sjednici Vlade ministri će donijeti odluku o kriterijima za odštetu 1600 seljaka koji su ostali bez 10 tisuća tona žita, izvijestila je premijerka Jadranka Kosor. Kako je iz silosa nestala tako velika količina žita, još uvijek nije poznato.

11.02.2010. 16:20:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh