« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
koliko još...

Kome trebaju silni shopping centri?

Iako je ekonomska kriza osjetno smanjila budžete potrošača, shopping centri se i dalje smatraju odličnom investicijom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Avenue Mall

,

Ikea

,

shopping centar

,

garden mall

,

shopping centri u Hrvatskoj

,

Kvaternik plaza

,

King Cross

,

West Gate

Garden Mall u Dubravi ponovno je uzrokovao navalu znatiželjnih potrošača koji su vidno uzbuđeni razgledali novih 70 trgovina u Zagrebu.

King Cross, City Center, Avenue Mall, Importanne Centar, Kaptol Centar, Mandi, Branimir Centar i Mercatone Emmezeta već su popularna mjesta okupljanja Zagrepčana, a do 2012. otvoriti će se još dvanaest novih centara.

Postavlja se pitanje kome trebaju toliki dućani u ipak relativno maloj hrvatskoj metropoli čiji građani nemaju zavidnu kupovnu moć kojom bi mogli napuniti sve raspoložive blagajne.

Investitori se opravdavaju statistikom. Naime, u EU na 1000 stanovnika dolazi 192 kvadrata trgovačkih centara, dok je u Hrvatskoj za sad riječ o "samo" 100 četvornih metara po stanovniku.

Kupovna moć u Hrvatskoj daleko je ispod one na Zapadu i čini se neizbježnim da će dio trgovina u razdoblju od tri do sedam godina zatvoriti vrata.

Prema procjeni stručnjaka, opstanku se mogu nadati samo oni centri koji imaju neku dodanu vrijednost, obilježje zbog kojeg potrošači pojačano pohode jedan centar u odnosu na drugi.

Primjerice, Avenue Mall ima popularnu modnu marku Zara i jedini multipleks u tom dijelu grada, što donekle osigurava posjećenost i ostalih trgovina i ugostiteljskih objekata u tom prostoru.

Nadalje, trgovački centri odavno nisu samo mjesto kupnje, nego i zabave za cijelu obitelj. Nerijetko imaju vlastite magazine i posebne dane u tjednu posvećene djeci te veća događanja s koncertima povodnom blagdana i raznih obljetnica.

Dok postojeći shopping centri već vode veliku borbu za svakog potrošača, novih dvanaest centara koji će u Zagrebu niknuti između 2010. i 2012. tek će se morati izboriti za svoj dio kolača.

Najveći među njima, Shopping City Zagreb odnosno West Gate gradi se pokraj Zaprešića, a prostirat će se na 215.000 četvornih metara.

Nadalje, planirana je gradnja centra M2 u Buzinu na ukupno 120.000 četvornih metara, kolika će biti i kvadratura dugo najavljivane IKEA-e.

Uz postojeći Garden Mall, u Dubravi će se graditi i centar Grižanska Street na 15.000 četvornih metara.

Pored njih, predviđena je i gradnja manjih centara poput Lagoon Plaze na Vrbanima te dovršetak ekskluzivnog shopping centra Prebendarski vrtovi na Kaptolu. Gradit će se i shopping galerija Kvaternik plaza, predviđena u Nemčićevoj ulici, u kojoj će se luksuzni trgovački prostor prostirati na oko 3000 četvornih metara

Čini se da investitori i vlasnici dućana računaju da će ekonomska kriza jednostavno nestati te da će se život na kreditima u Hrvatskoj nastaviti zauvijek.

25.09.2009. 16:33:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh