« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
svježi kapital

Austrija nacionalizira Hypo Group Alpe Adria

Još nisu poznati svi detalji sporazuma o spašavanju HGAA koja u ovoj godini očekuje gubitak od 1,45 milijardi eura

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Jean-Claude Trichet

,

Josef Proell

,

nacionalizacija

,

Hypo Group Alpe Adria

,

HGAA

,

Grawe

,

BayernLB

Austrija će u cijelosti preuzeti posrnulu banku Hypo Group Alpe Adria, kako bi se izbjegao kolaps šeste po veličini austrijske banke, izjavio je ministar financija Josef Proell u ponedjeljak, pola sata prije otvaranja šaltera banke.

Riječ je u najtežoj situaciji u austrijskom bankarstvu u proteklih nekoliko desetljeća, izjavio je austrijski ministar nakon maratonskih pregovora koji su trajali cijeli vikend. U pregovore se tijekom noći uključio i predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet.

Prema sporazumu, dosadašnji će vlasnici za spas posrnule banke izdvojiti 1,05 milijardi eura, kazao je novinarima ministar Proell. Pritom će najveći dioničar, njemački BayernLB u HGAA ubrizgati 825 milijuna eura svježeg kapitala. Koruške vlasti osigurat će 200 milijuna, a osiguravateljska kuća Grawe 30 milijuna eura.

Austrija će, pak, izdvojiti do 450 milijuna eura, čime bi Hypo dobio dodatni kapital od ukupno 1,5 milijardi eura, a stopa adekvatnosti kapitala porasla bi na 8,0 posto. HGAA će od dosadašnjih vlasnika dobiti i injekciju likvidnosti u visini 3,4 milijarde eura, od čega 3,075 milijardi eura od BayernLB-a, 227 milijuna eura od Koruške i 100 milijuna od Grawea.

Nisu poznati još svi detalji sporazuma o spašavanju HGAA koja u ovoj godini očekuje gubitak od 1,45 milijardi eura. Austrijska središnja banka proglasila je HGAA važnom za austrijski sustav te je mogućnost stečaja još u petak bila isključena.

Hypou je, po nekim procjenama, potrebna injekcija u visini do dvije milijarde eura kako bi izbjegao insolventnost koja mu prijeti zbog otpisa imovine i posljedičnog klizanja stope adekvatnosti kapitala ispod zakonom propisanog minimuma od 4,0 posto.

Njemačka regionalna banka BayernLB naznačila je prošloga tjedna da je spremna prepustiti Beču problemima zahvaćenu podružnicu za simboličnu svotu od jednog eura. No, Beč je to odbio, zahtijevajući od vlasnika da preuzmu odgovornost koja im pripada.

Još nije poznato kako će Beč preuzeti većinski udio, pri čemu se kao mogućnost nameće pretvaranje bar dijela prošlogodišnje injekcije u visini 900 milijuna eura u dionički paket.

No, poznato je da će u spašavanju HGAA sudjelovati i velike austrijske banke, koje će na raspolaganje staviti 500 milijuna eura za potrebe jačanja likvidnosti, odnosno za mjere ograničenja rizika. (hina/metro-portal)

14.12.2009. 09:07:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh