« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KRAJ JEDNE PRIČE

Vijeće HTV-a odlučilo: Hloverka je smijenjena

Za izvršitelja dužnosti urednika Informativnog programa imenovan je Renato Kunić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

HRT

,

HTV

,

Hloverka Novak Srzić

,

Renato Kunić

Mjesto glavne urednice Informativnog programa HTV-a više ne pripada Hloverki Novak-Srzić. Na današnjoj sjednici Programskog vijeća javne telelvizije Hloverka jesvoj mandat na raspolaganje ponajviše zbog brojnih kritika. Za njezinu smjenu na tajnom glasovanju odlučilo se devet članova vijeća. Samo jedan glas bio je protiv.

Za izvršitelja dužnosti urednika Informativnog programa imenovan je Renato Kunić koji je ranije obavljao funkciju pomoćnika glavnog urednika za dopisničku mrežu, a do danas  je bio na mjestu urednika unutarnje politike. Za njega je glasalo sedam članova, a tri su bila protiv.

Na današnjoj sjednici će također biti donesena odluka o raspisivanju javnog natječaja za radno mjesto koje je do danas pripadalo Hloverki Novak Srzić.

Inače, Hloverka Novak Srzić dala je mandat na raspolaganje danas ujutro, kako je izvijestio na današnjoj sjednici Programskog vijeća HRT-a Zvonko Milas, a nakon čega se vijeće povuklo na konzultacije iza zatvorenih vrata.

Milas je vijećnike izvijestio da je Hloverka Novak Srzić dala mandat na raspolaganje uz obrazloženje da im time želi olakšati rad i odlučivanje o njezinoj odgovornosti. Njezinu smjenu još je početkom prosinca zatražio bivši ravnatelj HTV-a, no zbog promjene vodstva HRT-a i bolovanja glavne urednice ta je točka na dnevni red vijeća došla tek danas. Za moguću smjenu ili ostanak Hloverke Novak Srzić bilo je potrebno šest od deset glasova članova vijeća.

Prije objave informacije o stavljanju mandata na raspolaganje Hloverka Novak Srzić odgovorila je na brojna pitanja vijećnika o propustima u informativnom programu HTV-a, pa tako i o izlaznim anketama za predsjedničke izbore koje je HTV pročitao, a naručile su ih konkurentske televizije Nova TV i RTL. Te televizije su nakon toga optužile HTV za krađu.

Hloverka Novak Srzić je kazala da je HRT bio u pregovorima da ide s izlaznim anketama, ali se od toga odustalo jer je Državno izborno povjerenstvo izrijekom poručio da ne dopušta ankete prije isteka izborne šutnje. Kazala je da je HRT to prihvatio jer je javni servis i jer mora poštivati zakone. Objasnila je da, nakon što je DIP "popustio pritiscima lobija komercijalnih televizija", na HRT-u zbog javne nabave nisu imali vremena osigurati ankete.

Objasnila je i da je zbog pogrešno spojenih kablova, odnosno tehničke greške došlo do izravnog prijenosa konferencije za novinare HDZ-a i Jadranke Kosor o isključenju Ive Sanadera iz stranke.

Istaknula je i da nikakvih pritisaka nije bilo u vezi gostovanja Ive Josipovića u Dnevniku HTV-a nakon izbora. Kazala je da je on nastupio kako je i bilo dogovoreno. Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak je nedavno, pak, zatražio da se istraže sumnje da je Josipovićev stožer uvjetovao da razgovor u Dnevniku ne vodi Dijana Čuljak Šelebaj nego Zoran Šprajc.

U odnosu na gostovanje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića u Dnevniku, zbog čega je protestirao HDZ, Hloverka Novak Srzić je ustvrdila kako je to bio urednički promašaj jer je Milanović gostovao devet minuta, a uobičajeno je da se u Dnevniku za gostovanje javnih osoba odvoji tri minute. Dodala je da HDZ može protestirati, no da to nije politički problem nego programski.

Osim odluke o sudbini Hloverke Novak Srzić vijeće je danas trebalo otvoriti i 22 pristigle kandidature za glavnog ravnatelja HRT-a.

Prije početka sjednice vijeća pred zgradom HRT-a jutros se okupilo nekoliko prosvjednika koji su izrazili nezadovoljstvo glavnom urednicom informativnog programa HTV-a. Među prosvjednicima su bili zviždačica Ankica Lepej i politolog Darko Petričić, radi čijeg je gostovanja u Dossier.hr-u smijenjena urednica Ana Jelinić.

Pred zgradom na Prisavlju parkirano je vozilo s transparentima "Posljednji pozdrav kraljici Hlo", "Oslobodite nas Hloverkine cenzure i laži" i "Hloverka, go home". (hina/metro-portal)

19.01.2010. 13:51:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh