« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
PRAVO OBRANE

Vijeće HRT-a sumnja u zakonitost postupka protiv četvero novinara

Uz aktualni problem otkaza novinarima Prisavlje će biti pod nadzorom i zbog javnih natječaja

(Wikipedia)
Više o

Vanja Sutlić

,

Blago Markota

,

Lela Knežević

,

Đuro Popijač

,

Programsko vijeće HRT-a

,

Maja Sever

,

Robert Zuber

,

otkazi HRT

,

Sanja Mikleušević Pavić

,

Davor Mezulić

Programsko vijeće HRT-a iznijelo je danas dvojbe u zakonitost postupka i opravdanost izrečenih mjera protiv četvero HTV-ovih novinara zbog obveze povreda iz rada pa će od Inspekcije rada zatražiti kontrolu ispravnosti tog postupka.

Vijeće će zatražiti je li postupak utvrđivanja odgovornosti Maje Sever, Lele Knežević, Roberta Zubera i Sanje Mikleušević Pavić, koji su optužili glavnog ravnatelja HRT-a Vanju Sutlića za šovinistički ispad, proveden sukladno odredbama Zakona o radu, Zakona o HRT-u i internih akata HRT-a. Zatražit će se i mišljenje dva nezavisna stručnjaka za radno i medijsko pravo s Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti.

Vijeće HRT-a očekuje da će četvero novinara do okončanja postupka i dalje nastaviti obavljati svoje radne zadaće, sukladno svojem radnom statusu.

Tijekom rasprave o novinarima, koji su dobili opomenu nakon postupka utvrđivanja odgovornosti, vijećnici Sanja Modrić i Damir Grubiša ocijenili su da je taj postupak protiv njih bio invalidan i nevaljan jer im je prekršeno pravo obrane, nisu se očitovali o tom slučaju i nemaju pravo žalbe. Pritom su upozorili da se taj slučaj može negativno odraziti na izvješća o medijskim slobodama i napretku Hrvatske.

Ravnatelj HTV-a Blago Markota koji je pokrenuo postupak protiv novinara i ravnatelj Hrvatskog radija Davor Mezulić koji ga je provodio rekli su da je taj postupak proveden prema zakonu.

Markota je rekao da mu je urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić rekla da protiv novinara treba provesti postupak utvrđivanja odgovornosti i da treba ići prema otkazu, a on je o tome obavijestio Sutlića.

Novak Srzić je potvrdila da je rekla da im treba dati otkaz jer je bila zaprepaštena njihovim istupom u javnosti.

Sutlić o kadroviranju i profesionalizmu

Govoreći o aktualnom stanju na HRT-u glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić najavio je da će poduzeti sve, uključujući i kadrovske promjene i da pritom kriterij ne bude naklonost političkim opcijama nego isključivo profesionalni kriteriji. Dodao je da to stanje ne može nitko riješiti bez potpore vijećnika.

Rekao je i da je kriv jer je imao povjerenja u svoje suradnike i da preuzima dio odgovornosti za ono što su obećali, a nisu ispunili.

Vijećnik Siniša Grgić ustvrdio je da HRT ozbiljno krši Zakon o HRT-u jer tumače da je javne natječaje potrebno raspisivati samo do 10 posto otkupa programa od nezavisnih produkcijskih društava. No, Sutlić je kazao da revizija ni Programsko vijeće nisu otkrili takav propust.

Predsjednik Programskog vijeća Đuro Popijač rekao je da je to tijelo odgovorno za nacionalnu radioteleviziju u svakom segmentu i da treba utvrditi sve sumnje koje ima neki član Vijeća.

"Provest ćemo sve nadzore i nemojte to doživljavati kao napad na vas", kazao je Popijač Sutliću koji je izvijestio članove Vijeća da je u 2009. u odnosu na lani HRT-ov pad dobiti od marketinga manji od pada dobiti konkurencije.

Grgić je, pak, rekao da HRT bilježi pad u prihodu od marketinga za 53,5 posto, dok RTL bilježi pad od 16 posto a Nova TV od 8,4 posto.

Prije početka rasprave potvrđeni su mandati novoizabranim članovima Vijeća Sanji Modrić, Draganu Crnogorcu, Damiru Grubiši, Želimiru Mesariću i Zvonku Milasu.

Sjednica Programskog vijeća HRT-a nastavlja se idućeg tjedna u četvrtak. (hina/metro-portal)

06.11.2009. 17:13:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh