« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
ŠAMAR(ČINA)

Vijeće Europe osudilo uklanjanje ćirilićnih natpisa

Vijeće Europe izrazilo je u petak žaljenje zbog odluke vukovarskog Gradskog vijeća da izmjenama gradskog Statuta onemogući dvojezične natpise na latinici i ćirilici na gradskim zgradama, ustanovama, trgovima i ulicama

Osude stižu iz cijelog svijeta
Osude stižu iz cijelog svijeta (Arhiva)
Više o

Vijeće Europe

,

dvojezične ploče

,

Vukovar

"Vijeće Europe sa žaljenjem primjećuje da je Gradsko vijeće Vukovara, gdje Srbi imaju značajan udio u stanovništvu, 17. kolovoza odlučilo izmijeniti gradski Statut na način koji ne omogućuje dvojezične natpise na latiničnom i ćiriličnom pismu na gradskim zgradama, ustanovama, trgovima i ulicama", stoji u priopćenju objavljenom na web stranici Vijeća Europe.

Odbor ministara Vijeća Europe još je 15. travnja preporučio hrvatskim vlastima da nastave s naporima na promoviranju svijesti i tolerancije o manjinskim jezicima u svim aspektima, uključujući i natpise i tradicionalna lokalna imena na ćiriličnom pismu koje predstavlja integralni dio kulturnog nasljeđa Hrvatske, kako u općem obrazovanju tako i u medijima, navodi se u priopćenju.

Vijeće Europe ponovno ističe da je korištenje manjinskih jezika u službenim natpisima mjera kojom se postižu značajne pozitivne posljedice na ugled i javnu svijest o manjinskim jezicima. To podupire i Odbor ministara koji je proteklih godina usvojio više preporuka kojima poziva države članice na korištenje manjinskih jezika na javnim oznakama.

Vijeće Europe stoga osuđuje uklanjanje natpisa na manjinskim jezicima, bilo kroz vandalizam bilo putem službenih odluka kojima se želi ograničiti prisustvo manjinskih jezika u javnosti, te poziva sve razine vlasti u svim državama članicama na potpunu provedbu Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, stoji u priopćenju.

24.08.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh