« Ostali sportovi
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SVETI DUJE

Veslači splitskog Sveučilišta pobijedili Oxford i Cambridge

Na regati koja se održava u sklopu proslave sv. Dujma osmerac Oxforda bio je drugi, a Cambridgea tek četvrti

(Duje Klarić/Cropix)
Više o

veslanje

,

Maja Terzić

,

Viktorija Novosel

,

Ness

,

kažu jedno

Veslačka ekipa osmerca splitskog Sveučilišta pobijedila je danas u finalu međunarodne veslačke regate "Sveti Duje" koja se održava u sklopu proslave sv. Dujma zaštitnika Splita.

Po šesti puta na ovoj su međunarodnoj regati sudjelovale veslačke ekipe osmeraca Oxforda i Cambridgea, ali danas, prvi put, nijedna od njih nije pobjedila u Splitu. Sveučilišni osmerac Oxforda zauzeo je drugo mjesto, zaostavši za Splićanima u "mrtvoj" završnici za jedan metar, dok je osmerac Cambridgea bio četvrti. Treće mjesto osvojio je osmerac riječkog Sveučilišta, peto je mjesto pripalo osmercu zagrebačkog, a šesto osmercu budimpeštanskog Sveučilišta.

Gostovanje osmeraca Oxforda i Cambridgea na međunarodnoj utrci "Sveti Duje" i ove je godine izazvalo golemo zanimanje jer je Split jedini grad u svijetu u kojem ta dva proslavljena osmerca međusobno odmjeravaju snage, osim u Londonu na Temzi. Sudjelovanje na regati u Splitu smatra se međusobnim uzvratom ovih dviju engleskih posada nakon utrke "The Boat Race" na Temzi, koja se održava već 156 godina. Osvojivši danas drugo mjesto na međunarodnog regati "Sveti Duje" osmerac Oxforda se revanširao osmercu Cambridgea koji je pobijedio u ovogodišnjem međusobnom nadmetanju na Temzi.

Unatoč jakoj kiši mnogi su veslači po završetku utrke priredili zabavu za publiku skačući u more.

Sveučilišna međunarodna regata "Sveti Duje" vozi se na duljinu od 1.000 metara što je kraće od olimpijske duljine koja je 2.000 metara. Ovakva skraćenja su česta na sveučilišnim regatama radi pojačavanja atraktivnosti natjecanja, objasnio je Toni Gamulin direktor veslačke regate "Sveti Duje".

Za sutra je najavljena revijalna utrka triju posada sastavljenih od veslačkih legendi Oxforda, Cambridgea i Splita. (hina/metro-portal)

08.05.2010. 15:17:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh