« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
FILMAŠI:

Vera Robić Škarica ne može biti u sukobu interesa

Argumenti kojima je osujećena njezina kandidatura za izbor u Programsko vijeć HRT-a izazvali su revolt, bijes i ogorčenje filmske struke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

HRT

,

miroslav mikuljan

,

Hrvoje Hribar

,

Programsko vijeće

,

Vera Robić Škarica

,

hrvoje turković

,

ankica jurić tilić

Hrvatski filmski redatelji i producenti istaknuli su danas da tajnica Hrvatskog filmskog saveza (HFS) Vera Robić Škarica nije u sukobu interesa za izbor u Programsko vijeće HRT-a, nazvavši netočnima suprotne tvrdnje članova saborske većine u Odboru za informiranje, informatizaciju i medije, koji nisu prihvatili prijedlog oporbe da ona u vijeću zamijeni Đuru Popijača.

Argumenti kojima je osujećena njezina kandidatura izazvali su revolt, bijes i ogorčenje filmske struke, jer je jedan od glavnih motiva za njezinu nominaciju bio što ona nije u sukobu interesa, rekao je Hrvoje Hribar na konferenciji za novinare Koordinacije Hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Filmaši će tražiti javnu ispriku zbog kleveta, a priprema se i peticija, najavio je Hribar, izrazivši uvjerenje da odbijanje Robić Škarica nije politika hrvatske Vlade, već jedne "saborske grupacije koja se zaigrala".

Hrvoje Turković, predsjednik Hrvatskog filmskog saveza, drži da ta udruga, utemeljena na neprofitnim osnovama, ni ne može biti u sukobu interesa. Taj slučaj samo pokazuje nepoznavanje područja filmske djelatnosti u nas, dodao je.

Redatelj Vinko Brešan drži kako je najveća mana Vere Robić Škarica njezina stručnost i profesionalizam, te da se rušenjem njezina autoriteta ruši autoritet cijele struke.

Dokumentarist Miroslav Mikuljan, koji je također kandidat za člana Programskog vijeća, u znak prosvjeda na konferenciji je objavio da povlači svoju kandidaturu, nazvavši Veru Robić Škarica "idealnim kandidatom u stručnom, ljudskom i moralnom smislu". I ovaj slučaj pokazuje da se od ljudi na svim razinama i u svim tijelima očekuje da budu predmet manipulacije i produžena ruka politike, naglasio je.

Ankica Jurić Tilić, predsjednica Hrvatske udruge producenata, istaknula je da je HRT filmašima najvažniji partner, a odabir njihova predstavnika za Programsko vijeće temeljio se na stručnosti, s ciljem poboljšanja programa, osobito kada je riječ o europskom filmu, dramskim serijama, dokumentarcima, obrazovnim i dječjim emisijama. (hina/metro-portal)

08.02.2010. 15:59:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh