« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
DHMZ:

Veljača u unutrašnjosti hladnija, na Jadranu toplija od prosjeka

U veljači je bilo manje oborina od višegodišnjeg prosjeka, ali su u unutrašnjosti vladale niže temperature

Zima
Zima (Fedja Klaric / CROPIX )
Više o

temperature

,

hladnoća

,

DHMZ

Srednja mjesečna temperatura zraka u veljači je u unutrašnjosti Hrvatske bila niža, a na Jadranu viša (osim Senja i Šibenika) od višegodišnjeg prosjeka, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), prenosi Hina. 

Temperatura je odstupala od -1,3 Celzijeva stupnja u Šibeniku, preko -0,9 stupnjeva u Varaždinu i -0,4 stupnja u Senju, do 1,5 Celzijevih stupnjeva na Zavižanu, a u Gospiću srednja mjesečna temperatura zraka bila je jednaka višegodišnjem prosjeku.

Glavno obilježje oborinskih prilika u Hrvatskoj u veljači bio je manjak oborina u usporedbi s višegodišnjim prosjekom (1961.-1990.), osim šireg područja Dubrovnika. Odstupanja za veljaču su u rasponu od osam posto prosjeka za veljaču (5,6 mm) u Zadru do 101 posto prosjeka (118,8 mm) u Dubrovniku. Oborinske prilike u većem dijelu Hrvatske svrstane su u dvije glavne kategorije - sušno i vrlo sušno, a šire riječko i pazinsko područje te krajnji jug Hrvatske su u kategoriji normalno.

Dana sa snježnim pokrivačem bilo je u veljači na većini postaja u unutrašnjosti. Snijega je bilo od jedan dan (Bjelovar, Daruvar, Zagreb-Grič) do 28 dana (Zavižan). Najviše snijega, 47 centimetara, bilo je na Zavižanu, 19 centimetara na Pargu, 18 centimetara u Osijeku, 12 centimetara u Slavonskom Brodu i td.

U ocjeni sezone DHMZ ističe da su ove zime prevladavale srednje temperature zraka (prosinac, siječanj, veljača), više od višegodišnjeg prosjeka. Od prosječnih vrijednosti (1961.-1990.) odstupanja su u rasponu od -0,2 Celzijeva stupnja u Poreču i Rijeci do 0,6 stupnjeva u Gospiću i Zagrebu (Grič).

Analiza zimskih količina oborine pokazuje da su one bile manje od višegodišnjeg prosjeka, osim na širem riječkom i dubrovačkom području. Količine su se kretale od 54 posto zimskog prosjeka u Bjelovaru do 120 posto u Rijeci.

07.03.2011. 15:47:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh