« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
DOLJE!!

Veliki prosvjedi u Mađarskoj

Madžarski parlament treba se 11. ožujka očitovati o više izmjena temeljnog zakona koji je 1. siječnja 2012. zamijenio stari usta

Mađari žestoko prosvjeduju
Mađari žestoko prosvjeduju (Arhiva)
Više o

Mađarska

,

prosvjedi

,

Viktor Orban

,

promjena ustava

Prosvjedujući protiv skorih izmjena novog madžarskog ustava, više desetaka prosvjednika ušlo je u četvrtak u dvorište zgrade u kojoj je sjedište madžarske konzervativne stranke Fidesz, ali nisu uspjeli ući u samu zgradu.

Mađarski parlament treba se 11. ožujka očitovati o više izmjena temeljnog zakona koji je 1. siječnja 2012. zamijenio stari ustav, koji je konzervativni premijer Viktor Orban nazvao ostatkom komunističkih vremena.

Novi ustav zahvaća različita područja, od pravosuđa i pravnog položaja religija do medija te stavlja naglasak na kršćanske vrijednosti, a prihvaćen je zahvaljujući dvotrećinskoj većini kojom raspolaže Fidesz u parlamentu.

Konzervativna vlada koju kontrolira Fidesz, stranka Viktora Orbana, ocijenila je da su izmjene novog ustava, mijenjanog četiri puta u zadnje dvije godine, uglavnom tehničke naravi.

No oporba ističe da se ovim 'četvrtim amandmanom' nastavlja napad na demokratske strukture što ga je Orbanova vlada počela čim je 2010. došla na vlast.

08.03.2013. 04:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh