« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
NOVI NACRT

Velike sile pristale na iransko obogaćivanje urana u inozemstvu

IAEA očekuje da će u petak prije ponoći dobiti službeni odgovor Irana na svoj nacrt sporazuma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

SAD

,

Francuska

,

Rusija

,

Iran

,

iranski nuklearni program

,

Mohamed El Baradei

,

Iran obogaćivanje urana

Rusija, SAD i Francuska pristale su na prijedlog Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da se u inozemstvu obogaćuje najveći dio iranskoga urana za civilnu uporabu, objavili su u petak diplomati tih triju zemalja, prenose agencije.

Rusija pristaje na "nacrt sporazuma" IAEA-e kojim se želi obogatiti na njezinu teritoriju veliki dio iranskog urana za civilnu upotrebu, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Ruski stručnjaci sudjelovali su na susretu na kojem su formulirani prijedlozi u ime IAEA. Slažemo se s takvim prijedlozima", kazao je Lavrov po završetku razgovora s ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom.

"Nadamo se da će ne samo Iran već i sve strane, zemlje o kojima ovisi provedba te sheme, potvrditi sporazum", dodao je on.

SAD i Francuska slažu se s planom IAEA da se obogati u inozemstvu najveći dio iranskog urana za civilnu upotrebu, izjavio je u petak diplomat u Beču.

"Veleposlanici Francuske i SAD-a pri IAEA-i iznijet će generalnom direktoru agencije Mohamedu El Baradeiju pozitivne odgovore svojih zemalja" na njegov prijedlog, rekao je diplomat koji je želio ostati anoniman.

Prema projektu El Baradeija Rusija će biti odgovorna za obogaćivanje 19,75 posto iranskoga urana izvan iranskih granica. Francuska će se odmah uključiti u proizvodnju goriva za istraživački reaktor u Teheranu.

IAEA očekuje da će u petak prije ponoći dobiti službeni odgovor Irana na svoj "nacrt sporazuma" o obogaćivanju u inozemstvu velikog dijela iranskog urana za civilnu upotrebu.

Sporazum Irana i nuklearnih sila smatra se ključnim u pokušaju smirivanja napetosti nastalih oko iranskog kontroverznog nuklearnog programa za koji Teheran tvrdi da je čisto civilni dok zapadne zemlje sumnjiče da islamski režim stremi proizvodnji atomske bombe.

Pregovori s Iranom počeli su 1. listopada u Ženevi, nakon 15 mjeseci bez izravnog kontakta, sa skupinom šestorice (SAD, V. Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka). Nastavljeni su 19., 20. i 21. listopada u Beču, u sjedištu IAEA, ovaj put samo Iranom, SAD-om, Rusijom i Francuskom. (hina/metro-portal)

23.10.2009. 15:42:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh