« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
REFERENDUM

Velika većina Katalonaca za neovisnost

Neobvezujući referendum za neovisnost Katalonije koji je Madrid zabranio pokazao je da golema većina ne želi biti u Španjolskoj

I Škoti su dali podršku neovisnosti Katalonije
I Škoti su dali podršku neovisnosti Katalonije (Twitter)
Više o

referendum

,

Katalonija

,

referendum o neovisnosti

Na katalonskom neobvezujućem izjašnjavanju o neovisnosti više od 80 posto izašlih glasovalo je za odcjepljenje od Španjolske, a još se 10 posto složilo da Katalonija treba biti samostalna, iako još uvijek povezana sa Španjolskom, pokazuju prvi preliminarni rezultati objavljeni u ponedjeljak rano ujutro.

Katalonska potpredsjednica Joana Ortega izjavila je da je u glasovanju sudjelovalo 2.25 milijuna birača, od kojih je 80.1 posto za potpunu neovisnost, 10.1 posto za samostalnu Kataloniju povezanu sa Španjolskom, dok se tek 4.6 posto protivi bilo kakvom obliku neovisnosti, javlja Dpa.

Pravo glasa imalo je oko 5,5 milijuna ljudi, a moglo se izjasniti na 1300 mjesta diljem regije od 7.6 milijuna stanovnika.

Madrid je izjašnjavanje, čiji se konačni rezultati očekuju kasnije u ponedjeljak, nazvao "bezvrijednim", iako su tijekom dana mnogi birači čekali u redovima kako bi izrazili svoj stav.

10.11.2014. 08:06:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh