« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina
HI-TECH RJEŠENJA

Velika nebeska ogledala budućnost su borbe s klimatskim promjenama

Ekipa od 60 znanstvenika osmislila je niz načina za borbu sa ovim, dugoročno najvažnijim globalnim problemom

Fotografija vijesti
Više o

klima

,

klimatske promjene

,

geoinžernjering

Golema zrcala koja reflektiraju sunčevu svjetlost natrag u svemir jedna su od mjera koja se razmatraju kao način borbe protiv jednog od najvažnijih globalnih problema današnjice, klimatskih promjena.

O ovim će se mjerama dodatno razgovarati na sastanu UN-a u Peruu sljedeći tjedan, ako je vjerovati neslužbenim informacijama koje su procurile iz UN-ovog znanstvenog tijela. Neke od tih mjera obuhvaćaju i proizvodnju usjeva svjetlijih nijansi te korištenje željeznih magnetnih šipki u oceanima koje bi pomogle jačoj proizvodnji planktona.

Ekipa od 60 znanstvenika koja je sudjelovala u izradi ovih ideja predložila je još i mjere poput ubrizgavanja morske vode u oblake kako bi bolje reflektirali svjetlost te bojanje ulica i krovova bijelom bojom.

Među znanstvenicima postoji bojazan da bi ove mjere, čak i kada bi upalile, mogle trajno naštetiti prirodnom okolišu zbog činjenice da su mnoge od tehnologija koje bi se koristile još uvijek nedovoljno pouzdane i istražene.

Iz istog je izvora procurilo i da se trenutno između UN-a i razvijenih zemalja vode žestoki pregovori iza zatvorenih vrata s obzirom na to da se mnoge države boje za utjecaj ovih mjera na njihove, ionako krizom poljuljane ekonomije.

Iako se od sastanka u Peruu očekuje da upozna vlade svijeta sa znanstvenim dostignućima i idejama na polju geoinženjeringa i borbe protiv klimatskih promjena, analitičari ne očekuju donošenje nekih važnijih odluka.

17.06.2011. 09:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh