« Biznis
objavljeno prije 12 godina
GREAT F-BOOK SWINDLE

Velika Facebook prijevara?

Vlasnik Facebook i institucionalni ulagači zaradili stotine milijuna dolara na račun malih dioničara

Great Facebook Swindle, ili jednostavno - Zucked!
Great Facebook Swindle, ili jednostavno - Zucked! (Facebook)
Više o

dionice

,

Facebook

,

javna ponuda dionica

,

Nasdaq

,

IPO

,

cijena dionice

Facebook je trebao biti najveći tehnološki IPO u povijesti trgovanja na burzama, no iz dana u dan stižu vijesti koje sugeriraju da se zapravo radi o najvećoj prevari. Izlazak najveće društvene mreže na burzu očekivao se s nestrpljenjem, no rezultat je više nego porazan.

Banke koje su organizirale IPO su u zadnji čas promijenile prognoze za Facebook, ostavivši pritom napuhanu početnu cijenu od 38 dolara za dionicu. Jedino što su pritom zaboravile je obavijestiti javnost o novim okolnostima.

Zato se cijelim slučajem već bavi i famozni SEC, komisija za burzovno poslovanje, kojoj su stigle tisuće pritužbi, a već se podižu i združene sudske tužbe za prevaru.

Najnovija informacija još je poraznija - vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg prvog je dana prodao dionica u vrijednosti 1.13 milijardi dolara, i to dok su se prodavale iznad cijene IPO-a, zaradivši na taj način 174 milijuna dolara više.

Tko će kupovati dionice tvrtke koje ne želi niti njen vlasnik i osnivač? Warren Buffet sigurno neće, jer je već odavno izjavio da mu ne pada na pamet kupovati dionice Googla i Facebooka, jer jednostavno ne može odrediti vrijednost tih kompanija.

Neki će reći da je Buffet ostario i ne prati nove trendove, no takvima ostaje informacija da je on prošle godine, na opće čuđenje poslovnog svijeta, kupio dionica IBM-a u vrijednosti od 10.7 milijardi dolara ... Kako još nismo čuli da je izgubio bogatstvo na nekoj investiciji, vjerujemo da se radi o potezu koji će biti shvaćen tek za godinu, dvije ...

Do tada, u burzovni jezik ulazi nova kovanica, Zucked, kovanica od fucked by Zuckerberg ...

Da bi stvar bila još gora, problemi s Nasdaqovim elektronskim trgovanjem napravili su dodatni cirkus, tako da se očekuje tužba četiri brokerske kuće u visini od 100 milijuna dolara, koliko je procijenjeni gubitak na nepravovremenim transakcijama. 

25.05.2012. 16:29:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh