« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
PRIDRUŽITE SE

Velika Eko akcija na Sljemenu ove subote

Velika EKO akcija ima za cilj doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode i okoliša kroz promicanje standarda zaštite okoliša zbog čega je cjelokupan program podijeljen u tri segmenta

Velika Eko akcija ovog vikenda
Velika Eko akcija ovog vikenda (Arhiva)
Više o

Sljeme

,

Velika Eko akcija

,

Zelena magistrala

Do početka Velike EKO akcije 2015. kojom će u subotu 7. studenog građani, volonteri i aktivisti očistiti Medvednicu, zelena pluća grada Zagreba, ostalo je svega nekoliko dana. Ovogodišnji ekološki pohod na Medvednicu započinje okupljanjem volontera i građana od 09h do 09:30h na kraju Zelene magistrale podno Sljemena. Budući da šumarska struka obilježava izuzetno važan jubilej - 250. godišnjicu organiziranog šumarstva u Hrvatskoj, odabir Parka prirode Medvednica kao preferirane lokacije spontano se nametnuo.

Zbog podatka da se u Hrvatskoj godišnje proizvede čak tri tone otpada po stanovniku te činjenice da 90 posto od toga još uvijek ne recikliramo, a dio završi po šumama i u moru, već treću godinu u sklopu nacionalnog projekta Velika EKO akcije diljem Hrvatske organizirano se čiste ekološki ugroženi lokaliteti. Budući da u našoj zemlji još uvijek postoji između 1500 i 3000 divljih odlagališta, onda je sasvim jasno kako su ovakve akcije nužne i neophodne. U dosadašnjih 18 akcija čišćenja tijekom dvije godine, na kopnu i moru, iz okoliša je uklonjeno 350 metara kubičnih otpada čime je u prvobitno stanje vraćeno nekoliko prirodnih dragulja u Hrvatskoj.

Običan otpad - komunalni, građevinski, poljoprivredni - sigurno nije najgori ekološki problem modernog društva, ali je najuočljiviji i prvo mjesto djelovanja na kojem građani pokazuju da žele živjeti dostojanstveno i da uzimaju svoju budućnost u vlastite ruke. U cijeloj priči oko Velike EKO akcije posebno je bitno to što se svi odlično zabavljaju, a svaka akcija daje osjećaj da činite  pravu stvar i dokazuje da doista možemo mijenjati svijet oko sebe.

Velika EKO akcija ima za cilj doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode i okoliša kroz promicanje standarda zaštite okoliša zbog čega je cjelokupan program podijeljen u tri segmenta - radne aktivnosti, edukaciju najmlađih te zabavni gastro dio. Od 9 do 15 sati planirano je spuštanje kroz šumu zagrebačke gore i čišćenja prostora koji je već desetljećima prepušten prirodnoj deforestaciji te predstavlja jedno od stalnih ilegalnih deponija otpada - lokaliteta Bizek. Dok odrasli čiste, djeca će tijekom akcije moći naučiti da su drvni peleti i briketi najbolji primjer kako racionalno koristiti energente nastale iz ekološki obnovljivih izvora u sklopu programa 'Šumska pustolovina'. Uz edukativnu komponentu ovaj program povoljno će utjecati i na samopouzdanje djece učeći ih timskoj suradnji i povezanost. Radna akcija prikupljanja otpada kulminirat će u planinarskom domu 'Glavica' gdje će uz voditelja, glazbu, animacijski program te nezaobilazan grah s kobasicama, pikantni gulaš i besplatno pivo i sokove za sve sudionike započeti gastro druženje pod nazivom 'Šumska zabava'.

Kako bi popularno Sljeme bilo čišće, ljepše i ugodnije za sve njegove posjetitelje, pozivamo istinske zaljubljenike u prirodu, Park prirode Medvednicu, Grad Zagreb i planet Zemlju te sve one koji se žele aktivno uključiti u akciju da se 7. studenog 2015. pridruže Velikoj EKO akciji čišćenja PP Medvednica. 

05.11.2015. 18:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh