« Biznis
objavljeno prije 5 mjeseci i 9 dana
DOBRA IDEJA

Velika Britanija želi stati ugljenu na kraj

Velika Britanija želi isposlovati sklapanje globalnog sporazuma o obustavi prekograničnog financiranja projekata ugljena na klimatskoj konferenciji u studenome

Ugljen bi trebalo prestati koristiti
Ugljen bi trebalo prestati koristiti (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

ugljen

Potrebne su značajne mjere kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5 stupnjeva Celzija iznad predindustrijske razine, naglasio je Sharma. To je prag za koji znanstvenici kažu da bi mogao spriječiti najteže posljedice klimatskih promjena.

"Ako uistinu želimo (ograničiti rast temperature) na 1,5 stupnjeva, sudionici konferencije u Glasgowu moraju staviti točku na ugljen", rekao je britanski ministar prema transkriptu govora koji će održati tokom dana.

"Surađujemo s vladama, izravno i preko međunarodnih organizacija, kako bi prekinuli međunarodno financiranje ugljena. To je moj osobni prioritet", naglasio je britanski dužnosnik.

Britanija trenutno iz ugljena proizvodi samo dva posto električne energije, u usporedbi sa 40 posto u 2020. godini,  do 2024. želi ga u potpunosti izbaciti iz proizvodnje struje.

Zagovornici zaštite okoliša upozoravaju pak da upravo britanske financijske tvrtke igraju glavnu ulogu u financiranju rudnika ugljena i elektrana na ugljen u ostatku svijeta.

Ugljen se i dalje naveliko koristi za proizvodnju električne energije i druge industrijske potrebe u Kini, čiji predsjednik Xi Jinping očekuje da će emisija ugljika rasti sve do 2030. godine.

Britanski premijer Boris Johnson obvezao se do 2035. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova na 78 posto razine iz 1990. godine, a do 2050. trebale bi neto biti svedene na nulu.

SAD, druga zemlja u svijetu po emisiji stakleničkih plinova, nakon Kine, priopćio je u travnju da će do 2030. nastojati prepoloviti emisiju u usporedbi s razinom iz 2005. godine.

14.05.2021. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh