« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
1911.-2011.

Veličanstvenim vatrometom započela proslava 100. rođendana Hajduka

Višeminutnim vatrometom na stadionu Poljud, u ponoć je označen početak glavnog obilježavanja stotog rođendana Hajduka, koji je utemeljen 13. veljače 1911.

Fotografija vijesti
Više o

Hajduk

,

Split

,

obljetnica

,

vatromet

Nakon vatrometa splitskim su ulicama kružile višekilometarske kolone vozila okićene Hajdukovim zastavama, trubeći sirenama u čast proslave 100-te obljetnice postojanja tog kluba, prenosi Hina.

Vatrometu je prethodio domjenak u sjedištu Hajduka na Poljudu i prikazivanje 80-minutnog dokumentarnog filma posvećenog 100-ogodišnjoj povijesti kluba. Toj su svečanosti, kojom se čekala ponoć i početak 13. veljače kao dana koji se slavi kao rođendan Hajduka, nazočili brojni istaknuti Hajdukovi nogometaši iz više generacija te drugi ugledni gosti. Među ostalima na svečanosti su nazočili i Siniša Tatalović, izaslanik predsjednika Republike Ive Josipovića, te predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković i glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić, kao i Igor Štimac, koji je nedavno bio protukandidat Markoviću za dužnost prvog čovjeka HNS-a. Među uglednicima je bio i diplomat Budimir Lončar.

Na svečanom domjenku na Poljudu predsjednik HNS-a Vlatko Marković predao je predsjedniku Hajduka Josipu Grbiću trofej HNS-a za osvajanje prvog mjesta Hajduka 1946. godine u Hrvatskoj u kvalifikacijama za tadašnju jugoslavensku ligu. Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić predao je predsjedniku Nazornog odbora Hajduka Petroslavu Sapunaru plaketu za, kako je rečeno, osvojenu titulu prvaka Hrvatske 1945. godine koja je sa zakašnjenjem dodijeljena Hajduku. Izaslanstvo HNS-a je na svečanosti također Hajduku darivalo poseban dres HNS-a na kojem je ispisano 1911. - 2011.

Premijerno je prikazan dokumentarni film posvećen 100-godišnjoj povijesti kluba, snimljen u produkciji Hrvatske televizije, a redatelj i scenarist filma Mladen Ćupin rekao je kako je film sniman deset mjeseci te da su pri tomu bili angažirani i brojni Dinamovi navijači.

Među brojnim uzvanicima na svečanosti na Poljudu bio je i bivši trener Hajduka Tomislav Ivić, koji je osim Hajduka trenirao i više poznatih svjetskih momčadi. "Bio sam na obilježavanju 100. obljetnice svjetski poznatih klubova, madridskog Atletica te Ajaxa, Anderlechta i Galatasaraya, ali njihove proslave nisu tako tople kao Hajdukove, to se ne može uspoređivati, samo je jedan Hajduk", rekao je Ivić.

Glavna proslava 100. obljetnice Hajduka bit će obilježena u nedjelju svečanom akademijom u 11 sati u splitskom HNK-u u režiji Krešimira Dolenčića, a u poslijepodnevnim satima na Poljudu će se odigrati slavljenička utakmica između Hajduka i praške Slavije. U nedjelju u 19 sati i 11 minuta, simboličnim podsjećanjem na 1911. godinu kada je utemeljen Hajduk, kako je najavljeno, u splitskoj će lučkoj kapetaniji trubiti svi brodovi, a na Rivi će biti održan veliki koncert.

13.02.2011. 09:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh