« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ŽELJKOVA RETORIKA

Veleposlanici prosvjedovali zbog Keruma

Veleposlanstva Srbije i Crne Gore MVPEI-ju su uputili prosvjede zbog izjava koje je splitski gradonačelnik 'prosuo' u nedjelju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jakov Prkić/Cropix)
Više o

Nedjeljom u 2

,

MVPEI

,

Željko Kerum

,

govor mržnje

Srbijanski veleposlanik u Hrvatskoj uručio je u ponedjeljak usmeni prosvjed hrvatskomu ministarstvu vanjskih poslova zbog nedavnih izjava splitskoga gradonačelnika, potvrđeno je iz MVPEI-ja.

"Na poziv MVPEI-ja održan je sastanak s veleposlanikom Radivojem Cvetićaninom", rekao je izvor iz MVPEI-ja. "Tom prilikom veleposlanik Cvetićanin iskazao je usmeni prosvjed na nedavne izjave gradonačelnika Splita Željka Keruma. Veleposlaniku je odgovoreno kako spomenute izjave Keruma ne odražavaju stav MVPEI-ja te kako ih MVPEI smatra neprimjerenima i neprihvatljivima."

Kako kažu u MVPEI-ju, "veleposlaniku je traženi odgovor uručen uobičajenim putem, diplomatskom notom".

Željko Kerum je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića o mogućnosti ulaska srpskih trgovačkih lanaca u Hrvatsku rekao da Srbi i Crnogorci nikad ništa dobro nisu donijeli i da onaj tko s njima ima posla, ne prođe dobro. Uz to je izjavio i kako ne bi dopustio da mu oni budu u obitelji.

Crnogorsko veleposlanstvo medijima je uputilo priopćenje u kojem prosvjeduje protiv Kerumove izjave.

MVPEI smatra da "takve neodgovorne izjave pojedinaca ne mogu i ne smiju ugroziti odnose između dviju zemalja. Hrvatska smatra kako je u duhu temeljnih vrijednosti očuvanje dobrosusjedskih odnosa i razvoj regionalne i gospodarske suradnje, čemu Hrvatska daje i davat će svoj pun doprinos"."Veleposlanstvo Crne Gore je uvjereno i očekuje da će nadležni državni organi i demokratska javnost Hrvatske zdušno osuditi ovakve manifestacije nacionalšovinizma, koji ne pridonose civiliziranom, interkulturalnom i međunacionalnom suživotu građana, nacija i vjera, za što se demokratska Hrvatska zalaže", stoji u priopćenju.

Nema kaznene prijave

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu danas je, nakon pregledavanja snimke sporne emisije, izjavilo kako smatra da istup splitskog gradonačelnika ne sadrži obilježja kaznenog djela jer Kerum "nije imao namjeru propagirati nacionalnu mržnju".

U ponedjeljak je i pučki pravobranitelj Jurica Malčić rekao da smatra kako se ne radi o kaznenom dijelu, ali da to ipak je govor mržnje i verbalni incident te da bi za to bila dovoljna samo politička osuda.

Željko Kerum je u očitovanju tužiteljstvu "kategorički poricao da je imao namjeru vrijeđanja bilo koje osobe na nacionalnoj osnovi". Pojasnio je kako je do izjava u emisiji došlo "isključivo zbog moje nesnalažljivosti u takvoj vrsti provokativnih diskusija" te da žali što je zbog svojih riječi "ispao ono što nikada nisam bio - rasist, nacionalno netrpeljiv i isključiv." (hina/metro-portal)

22.09.2009. 20:37:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh