« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
VIZIJA MIRA

Većina Palestinaca je za jedinstvenu vladu

Ankete pokazuju kako Palestinci izlazak iz krize vide u koaliciji Fataha i Hamasa.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Hamas

,

Mahmud Abas

,

Fatah

,

Birzeit

Većina Palestinaca želi da se sastavi jedinstvena vlada kako bi se zaliječio unutarnji raskol koji je oslabio izglede za postizanje mira s Izraelom, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u srijedu.

Ispitivanje sveučilišta Birzeit u Ramali utvrdilo je da 58 posto Palestinaca misli da koalicija pokreta Fatah, koji podupire Zapad, i islamističkog Hamasa ima najviše izgleda da riješi krizu.

Anketa je na uzorku od 6.389 ispitanika ponudila presjek mišljenja palestinske javnosti na od Izraela okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, što je neuobičajeno za ankete među Palestincima.

Suprotno prošlim anketama pokazalo se da bi 37 posto Palestinaca u Gazi pod vlašću Hamasa glasovalo za Fatah predsjednika Mahmuda Abasa kad bi se održali novi parlamentarni izbori, a samo 23 posto izabralo bi Hamas.

Ukupan rezultat na takvim izborima bio bi 31 posto glasova za Fatah i 17 posto za Hamas, pokazalo je istraživanje. Anketa također predviđa da bi na predsjedničkim izborima, koji bi se trebali održati iduće godine, Abas mogao poraziti Hamasova čelnika Ismaila Haniju. Jedno drugo istraživanje provedeno u ožujku malenu prednost dalo je Hamasu. (hina/metro-portal)

27.05.2009. 21:33:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh