« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
lažni optimizam

Veći broj dolazaka turista, ali manje trošenja

Hrvatski turizam bilježi više turističkih posjeta, ali problem je što se novčanici slabo otvaraju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

broj noćenja

,

dolazak turista

,

uspjeh turističke sezone

,

propast turističke sezone

,

ministar turizma Bajs

Prema podacima Turističke zajednice Grada Dubrovnika, od početka godine do 31. kolovoza Dubrovnik je zabilježio povećanje od tri posto u broju dolazaka i deset posto u broju noćenja u odnosu na isto razdoblje 2008.

U tom razdoblju na području Grada Dubrovnika boravilo je 392.528 gostiju, od čega 36.576 domaćih i 355.952 inozemna gosta, a ukupno je ostvareno 1.486.360 noćenja.

Najviše gostiju bilo je iz Velike Britanije, a potom slijede Francuzi, domaći gosti, Nijemci, Talijani i Rusi.

Najveći rast u odnosu na prošlu godinu bilježi se s tržišta Velike Britanije - 21 posto, te Španjolske - 12 posto.

S obzirom na vrstu smještaja, povećanje se bilježi u gotovo svim segmentima, a posebno u kampovima - sedam posto i privatnom smještaju čak 20 posto.

S brodova na kružnim putovanjima Dubrovnik je do kraja kolovoza posjetilo više od 350.000 gostiju.

Ipak, kompletna turistička slika malo je drugačija; ljetnu turističku sezonu završit ćemo s najmanje pola milijarde eura profita manje nego prošle godine.

Stoga je logično zaključiti da optimizam ministra Damira Bajsa u zadnje vrijeme nije stvarnost nego jeftino prikupljanje političkih bodova. Tipično!

Činjenica je da su u kolovozu hotelijeri bili zadovoljni, ali taj mjesec sam neće popraviti situaciju. Premale su brojke da bi se moglo promijeniti ukupna kretanja. Po nekim predviđanjima, ni rujan ni listopad neće utjecati na promjenu.

Krajnji je zaključak da je pad noćenja još dobar s obzirom na ono što se s nelagodom očekivalo na početku sezone. Najveći je problem i dalje ostaje slaba potrošnja.

07.09.2009. 11:17:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh