« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SVEĆENICI I PEDOFILIJA

Vatikan odbacuje optužbe protiv Benedikta XVI.

Joseph Ratzinger je 1980. navodno predvodio sjednicu na kojoj je potvrđen premještaj svećenika pedofila u drugu župu

(Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Vatikan

,

pedofilija

,

seksualno zlostavljanje

,

Sveta Stolica

,

Joseph Ratzinger

,

svećenici pedofilija

Sveta Stolica je u petak odbacila informacije objavljene u The New York Timesu po kojima je Joseph Ratzinger znao da je svećenik pedofil koji je 1980. boravio u njegovoj biskupiji radi liječenja bio premješten u drugu župu.

Prema pisanju tog dnevnika, kardinal Joseph Ratzinger, budući papa Benedikt XVI., tada nadbiskup Muenchena, u siječnju 1980. predvodio je sjednicu na kojoj je potvrđen premještaj svećenika Petera Hullermanna iz Essena u Muenchen. Ratzinger je poslije obaviješten da se msgr. Hullermann vratio u pastoralnu službu, iako je trebao biti na liječenju.

1986. godine, nakon njegova premještaja u Muenchen, taj je svećenik proglašen krivim za spolno napastovanje dječaka u jednoj drugoj bavarskoj župi.

"Napis u The New York Timesu ne daje nijednu novu informaciju. Muenchenska nadbiskupija potvrđuje da tadašnji nadbiskup (Joseph Ratzinger) nije znao za odluku o povratku msgr. H. u pastoralni rad u župi", ističe se u petak u priopćenju Muenchenske nadbiskupije, koje je u svojoj izjavi naveo predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice, msgr. Federico Lombardi.

"Nadbiskupija odbacuje svaku drugu inačicu kao čistu špekulaciju. Tadašnji generalni vikar, msgr. Gerhard Gruber, preuzeo je punu odgovornost za pogrješnu odluku da se H. vrati u župu", zaključuje se u priopćenju.

Ovo je drugi dan zaredom da NYT objavljuje neugodne informacije za Vatikan. U četvrtak je list objavio da je budući papa prikrivao postupke jednog američkog svećenika optuženog da je spolno zlostavljao dvjestotinjak gluhe djece u jednoj školi u Wisconsinu, u SAD-u. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 18:45:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh