« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina
SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA

Vaš planet vas treba u borbi protiv klimatskih promjena

Svijetu je potreban 'Green New Deal' koji bi obnovu gospodarstva vodio ekološki prihvatljivo

(Corbis)
Više o

zaštita okoliša

,

UNEP

,

Svjetski dan zaštite okoliša

,

protokol iz Kyota

,

5. lipnja

,

Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda

,

Green New Deal

'Vaš planet Vas treba ujedinjene u borbi protiv klimatskih promjena' moto je pod kojim se ove godine obilježava Svjetski dan zaštite okoliša koji se od 1972. obilježava svake godine 5. lipnja, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

"Čovjek svojim aktivnostima neizbježno mijenja okoliš, a da bi taj utjecaj bio što manji međunarodna zajednica usvaja zajedničke ciljeve i kriterije i dogovora zajedničke mehanizme za poduzimanje mjera u ostvarivanju očuvanja i zaštite okoliša", izjavilo je u povodu Dana zaštite okoliša Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Iz ministarstva je istaknuto da je Hrvatska jedna od potpisnica sporazuma iz Kyota i to jedna od samo 16 zemalja koje, od 40 potpisnica, ispunjava obvezu preuzetu protokolom. Navedeno je i da protokol iz Kyota ipak neće biti dovoljan za poboljšanja na globalnoj razini te da su za to potrebni veći napori. Hrvatska će u tome s raznim tvrtkama i fondovima za zaštitu okoliša u narednih 15 godina morati izdvojiti desetak milijardi eura, dodano je iz ministarstva.

Podaci ministarstva pokazuju kako je najveći uspjeh postignut u zbrinjavanju otpada, a navedeno je kako su neke grane industrije dobro uznapredovale, a kao primjer je navedena sisačka Rafinerija koja je napravila program modernizacije čiji se rezultati u kvaliteti zraka već vide, no građanske i ekološke udruge iz Siska i Hrvatske to nisu potvrdile.

Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir istaknula je povodom Dana zaštite okoliša da održiva rješenja u obliku novih tehnologija već postoje no, još uvijek se ne primjenjuju u dovoljnoj mjeri iako bi njihovo korištenje dalo zamah gospodarstvu te potaklo otvaranje novih radnih mjesta.

U poruci glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona istaknuto je da je svijetu potreban 'Green New Deal' koji bi obnovu globalnog gospodarstva u krizi vodio na energetski učinkovit način, te koji bi poticao korištenje energije iz obnovljivih izvora.

Izvor: Hina

04.06.2009. 14:41:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh