« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
LJEPOTA JE U OČIMA PROMATRAČA

Vaš partner nije lijep toliko koliko vi mislite

Kad ste u vezi partner vam se čini najljepšim na svijetu. Kako vrijeme odmiče tako lakše uviđamo i njegove nedostatke.

Fotografija vijesti
Više o

ljubav

,

muško ženski odnosi

,

muškarci i žene

,

ružičaste naočale

Ljubav je slijepa kad je u pitanju fizički izgled. Možda upravo ta činjenica može objasniti mnoge parove koje viđamo po cesti u kojima je jedan partner oličenje želje gotovo svake prosječne osobe, dok je drugi na suprotnom kraju te ljestvice. Usprkos tome, vidimo ih kako zaljubljeni šeću ne skidajući pogled jedno s drugoga.

Znanstvenici su otkrili da kad smo zaljubljeni partnera gledamo kroz ružičaste naočale koje nam onemogućavaju vidjeti njegove/njene fizičke nedostatke. Zbog toga se partneri gotovo redovito doživljavaju  puno ljepšima nego to zaista jesu.

U provedenim studijama partnere su tražili da ocijene izgled svoje polovice. Iste slike dane su i ostalima na ocjenjivanje. Ispalo je da osobe svog partnera doživljavaju puno ljepšima nego što ih doživljavaju drugi ljudi.

Čini se kako ljubav zbilja zasljepljuje ljude.

Pozitivna zaslijepljenost jača je u mlađim godinama, dok kasnije partnera ipak gledamo racionalnije, iako postoje i dugogodišnji brakovi u kojima ta „sljepoća" ne nestaje.

S obzirom da taj fenomen pomaže da se i sami osjećamo sigurnije i bolje uz partnera koji je u našim očima savršen, to je jedan od mehanizama po kojima ostajemo dulje vrijeme u stabilnim vezama.

Što se događa kada naočale padnu ili ih skinemo? O tome neki drugi put. Neka ljubav vlada barem u ovom članku.

08.08.2011. 19:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh