« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
RAMPA

Varšavska: Aktivisti i građani dežurat će tijekom noći

U slučaju policijske intervencije prosvjednicima je rečeno da pružaju isključivo pasivni otpor, bez nasilja i uništavanja imovine

Varšavska prosvjedi
Varšavska prosvjedi (Ronald Goršić/CROPIX)
Više o

prosvjed

,

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

Hoto grupa

,

Tomislav Horvatinčić

,

Zelena lista

,

Varšavska

Aktivisti udruga Zelene akcije i Prava na grad zajedno s građanima večeras su odlučili da će nastaviti mirno prosvjedno dežurstvo u Varšavskoj ulici do sutra u 18 sati, za kada je u toj ulici najavljen prosvjed protiv gradnje ulazno-izlazne rampe za garažu investitora Hoto grupe.

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević večeras je novinarima izjavio da su aktivisti i građani potpuno ravnopravni sudionici prosvjeda pa su odlučili da se u Varšavskoj ostaje barem do sutra do 18 sati, za kada je najavljen prosvjed. Rekao je da su se podijelili u skupine te podsjetio da imaju uredno prijavljeno javno okupljanje u Varšavskoj ulici.

Na upitan o tome što će učiniti ako intervenira policija i zaštitari, Tomašević je odgovorio kako je prosvjednicima dao upute da pruže isključivo pasivni otpor, bez ikakva nasilja i uništavanja imovine.

Tomašević je istaknuo kako Zelena akcija i Pravo na grad očekuju da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posluša jednoglasno donesen zaključak zagrebačke Gradske skupštine da se stane s radovima u Varšavskoj dok ne završe svi upravni sporovi koje su pokrenuli stanari protiv lokacijske dozvole za ulazno-izlaznu rampu, uključujući i onaj koji vodi osnovna škola u toj ulici.

Na upit misli li da će noćas intervenirati policija, Tomašević je odgovorio kako je ta opcija uvijek moguća, pri čemu je podsjetio na nedavnu intervenciju policije, kada su aktivisti u Varšavskoj postavili kontejnere.

Zagrebačka policija večeras je priopćila da se policijski načelnik Tomislav Buterin sastao s predstavnicima udruge Prava na grad s kojima je razgovarao o mogućem rješavanju konflikata. Posebna pozornost usmjerena je prema prosvjednicima i njihovu rušenju zaštitne ograde gradilišta, što predstavlja opasnost za sigurnost prosvjednika i građana koji onuda prolaze, stoji u priopćenju.

Na sastanku je predloženo da se problem riješi nenasilnim putem tako da prosvjednici omoguće da se ograda postavi u prijašnje stanje. Također, prosvjednici su pozvani da se suzdrže od nasilnog ponašanja i remećenja javnog reda i mira, stoji u priopćenju zagrebačke policije. Zelena lista, pridružena članica Europskih zelenih, najoštrije je danas osudila to što je poduzetnik Horvatinčić, uz asistenciju jakih snaga specijalne i temeljne policije, podigao zidove usred pješačke zone u Varšavskoj ulici.

"Tim činom, uz pomoć državnih tijela vlasti i prisile, provodi se grabež i otimanje općega i javnog dobra građana Zagreba u korist privatnog investitora i krupnog kapitala nepoznatog porijekla. U hrvatsko-zagrebačkim prilikama ta ograda budućega gradilišta u Varšavskoj postaje razdjelnica među svjetovima i kulturama, čime dobiva simbolično-moralnu težinu Berlinskoga zida", navodi Zelena lista. (hina/metro-portal)

17.05.2010. 21:16:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh