« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
PREUZIMANJE VRUĆE FOTELJE

Varaždinci izabrali Gorana Habuša za svog novog gradonačelnika

Građani Varaždina za svog novog gradonačelnika izabrali su Gorana Habuša, kandidata koalicije HNS-SDP-HSU, koji je dobio povjerenje od 70 posto birača

Više o

izbori

,

Varaždin

,

Ivan Čehok

,

gradonačelnik

,

Goran Habuš

Goran Habuš, kandidat koalicije HNS-SDP-HSU izabran je za novoga varaždinskog gradonačelnika, u današnjem drugom krugu prijevremenih izbora za gradonačelnika Varaždina i njegova dva zamjenika, javlja Hina.

Habuš je osvojio 70 posto glasova birača koji su danas pristupili izborima, a njegov protukandidat u drugom krugu, nezavisni kandidat Zlatko Horvat - 28 posto glasova birača koji su izašli na izbore.

Budući da u prvom krugu izbora, 16. listopada, nijedan od četvorice tadašnjih kandidata za gradonačelnika (HSLS-ov Miljenko Ernoić, HNS-SDP-HSU-ov Goran Habuš te nezavisni Zlatko Horvat i nezavisni Ladislav Ilčić) nije dobio više od 50 posto glasova birača koji su glasovali, danas je održan drugi krug u kojem su građani Varaždina novog gradonačelnika birali između dvojice kandidata koji su u prvom krugu dobili najviše glasova - Gorana Habuša i Zlatka Horvata.

Istovremeno s gradonačelnikom, građani Varaždina birali su i dva zamjenika gradonačelnika, pa su osim Habuša za gradonačelnika, za njegove zamjenike izabrani Natalija Martinčević i Vjeran Radelić.

Nako što su obrađeni podaci sa svih 48 biračkih mjesta, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Alan Pretković u varaždinskoj je Gradskoj vijećnici izvijestio da je prema službenim, ali ne i konačnim podacima, danas glasovalo 14.580 od ukupno 41.256 birača s biračkih popisa za grad Varaždin, odnosno 35,34 posto. Rekao je da je važećih listića bilo 14.279, odnosno 97,94 posto, a nevažećih 298, odnosno 2,04 posto.

"Prema važećim listićima, kandidat za gradonačelnika grada Varaždina Goran Habuš osvojio je 10.213, odnosno 70,05 posto glasova, a kandidat Zlatko Horvat - 4.066, odnosno 27,89 posto glasova", izvijestio je Pretković. Dodao je da to jesu službeni, ali ne konačni rezultati, budući da nakon objave ovih rezultata slijedi rok od 48 sati u kojem ovlaštene osobe mogu uložiti prigovore.

Istaknuo je Pretković i da prema informacijama kojima raspolaže nije bilo nikakvih ozbiljnijih dojava vezanih uz remećenje pravila izborne šutnje kao ni izvanrednih događaja na biračkim mjestima. Dodao je da tek nakon što budu utvrđeni konačni rezultati, sukladno zakonu o promopredaji vlasti, slijedi procedura preuzimanja dužnosti gradonačelnika grada Varaždina.

Prijevremeni izbori za varaždinskog gradonačelnika i njegova dva zamjenika - bili su prvi izvanredni izbori za gradonačelnika u Hrvatskoj od lokalnih izbora 2009. na kojima su župani, gradonačelnici i načelnici općina te njihovi zamjenici prvi put birani neposredno. Izbori u Varaždinu raspisani su nakon što je Ivan Čehok u srpnju podnio ostavku na dužnost gradonačelnika. Učinio je to iz istražnog pritvora u Remetincu gdje je bio zadržan zbog sumnji da je sudjelovao u malverzacijama kojima je Grad Varaždin oštećen za višemiljunski iznos. Nakon što je u lipnju pritvoren, Čehok je ovlasti i poslove gradonačelnika prenio na svog zamjenika Zlatka Horvata.

31.10.2011. 07:46:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh