« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
Ulične svjetiljke

Varaždin izdaje prve novine o beskućnicima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

časopis Ulične svjetiljke

,

beskućnici

,

časopis o beskućnicima

Prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama "Ulične svjetiljke" predstavljen je danas u prostorijama Prenoćišta za beskućnike u Varaždinu, a Smiljana Kumek, koordinatorica projekta za Varaždin, rekla je da je zamisao o časopisu potekla od skupine ljudi koji su u Rijeci pokrenuli prihvatilište za beskućnike.

Rekla je i da je časopis nastao po uzoru na sličan ljubljanski časopis "Kraljevi ulice".

"Ulične svjetiljke" donose teme o beskućništvu, socijalne teme i priče socijalno isključenih ljudi, objasnila je Kumek.

Izdavač časopisa je Franjevački svjetovni red - Mjesno bratstvo Trsat, a provoditelj "Prihvatilište za beskućnike - Ruže sv. Franje". Tiska se u nakladi od 1000 primjeraka, a posebnost mu je što se ne prodaje na uobičajenim mjestima, nego ga raspačavaju korisnici prenoćišta.

Od ukupne cijene, osam kuna, polovica je namijenjena prodavaču, a časopis se može nabaviti na riječkim, zagrebačkim, osječkim, zadarskim, splitskim i varaždinskim ulicama. Do sada je prodano 3000 primjeraka, rekla je Kumek.

Inače, u Hrvatskoj je šest prenoćišta za beskućnke, od kojih je jedino varaždinsko u gradskoj nadležnosti, a ostala su ustanovljena preko Caritasa i sličnih ustanova, istaknula je pročelnica gradskog Upravnog odjela za zadravstvo i socijalnu skrb Ružica Radelić. (hina/metro-portal)

12.11.2008. 15:03:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh