« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
SNAŽAN RAST

Uzlet dionica na Wall Streetu

American Express, Alcoa, Bank of America, Citigroup i J.P. Morgan Chase bilježe dvoznamenkasti rast.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

tržište nekretnina

,

dolar

,

Wall Street

,

American Express

,

Citigroup

,

Dow Jones

,

Alcoa

,

financijski sektor

,

Bank of America

,

General Electric

,

J.P. Morgan Chase

,

Caterpillar

,

otkup loših dugova banaka

,

Hang Seng

Dionice na Wall Streetu u ponedjeljak bilježe snažan rast, predvođene financijskim sektorom, nakon što je vlada okvirno objasnila svoj plan otkupa loših dugova iz bilanci banaka.

Indeks Dow Jones rastao je za 300 bodova, prešavši prag od 7500 bodova, a svih 30 kompanija koje su obuhvaćene tim prestižnim indeksom bilježe povećanje tržišne vrijednosti.

Dionice tvrtki American Express, Alcoa, Bank of America, Citigroup i J.P. Morgan Chase bilježe dvoznamenkasti rast, dok su General Electric i Caterpillar rasli više od sedam posto.

Ministar financija Timothy Geithner objavio je u ponedjeljak, u rubrici Mišljenja poslovnog dnevnika The Wall Street Journal, plan otkupa loših hipotekarnih kredita i nelikvidnih vrijednosnica oslonjenih na te kredite iz bilanci banaka te sa šireg tržišta, kroz novi Javno-privatni program ulaganja (PPIP).

Program previđa osnivanja fondova za otkup te imovine, za koje će vlada osigurati glavninu financiranja od početnih 500 milijardi, do potencijalno jednog bilijuna dolara, naveo je Geithner.

Uz kapital ministarstva financija, ti će fondovi moći mobilizirati i kapital privatnih ulagača, stvarajući tržište za trenutačno nelikvidnu imovinu koja opterećuje bilance banaka i priječi im da ponovo krenu s kreditiranjem.

"Burza (dionica) traži nešto definitivnije od ministarstva financija od onoga što smo imali. Još uvijek je puno nepoznanica, ali je jasnije. Tržište će ubuduće imati pozitivan smjer", ocijenio je Bud Haslett, glavni menadžer investicijske kuće Miller Tabak Capital Management, u današnjoj izjavi za The Wall Street Journal u online izdanju.

Ulagači su također ohrabreni novim podacima s tržišta nekretnina. Nacionalni savez agencija za nekretnine objavio je u ponedjeljak da je prodaja postojećih kuća porasla za 5.1 posto u veljači, što je najveći skok od srpnja 2003. Dionice građevinskih tvrtki bilježe rast, primjerice Lennar, koji je dodao 13 posto vrijednosti.

Dionički indeksi u Aziji rasli su u ponedjeljak za tri ili više posto. U Hong Kongu je indeks Hang Seng dodao 4.8 posto vrijednosti. Europske burze također su zabilježile rast.

Cijene obveznica nemaju jasan trend, dok je vrijednost zlata malo pala. Dolar je rastao prema euru i jenu. (hina/metro-portal)

23.03.2009. 19:49:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh