« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
ZORAN MILANOVIĆ:

Uz promjene Ustava želimo dati i SDP-ove inicijative

Politički proces promjene Ustava mora se odvijati u saboru na temelju političkog dogovora i konsenzusa.

Potpisivanje sporazuma HNS-SDP u Varaždinu
Potpisivanje sporazuma HNS-SDP u Varaždinu (Branko Težak, CROPIX)
Više o

Varaždin

,

Zoran Milanović

,

HNS

,

SDP

,

Radimir Čačić

,

lokalni izbori

,

promjene Ustava

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović za vrijeme današnjeg boravka u Varaždinu, gdje je nazočio potpisivanju koalicijskog sporazuma o zajedničkom izlasku na izbore HNS-a i SDP-a u Varaždinu, ponovio je riječi s jučerašnje konferencije za medije u središnjici SDP-a, gdje je upozorio da se politički proces promjene Ustava mora odvijati u Hrvatskom saboru na temelju političkog dogovora i konsenzusa.

Milanović Smatra neprihvatljivim i pogrešnim da se u promjene Ustava, kao najvišeg političkog propisa, krenulo odlukom Vlade o formiranju radne skupine u koju su imenovali određeni krug ljudi, na temelju svojih kriterija. Pozvao je sve parlamentarne stranke na politički dogovor oko ustavnih promjena.

"Bez SDP-a nije moguće donijeti promjene Ustava, a ukoliko nećemo biti uključeni u razgovor oko tih promjena tada se ne može očekivati od nas da dignemo ruke u Saboru za te promjene. Kao stranka želimo dati i mi svoje inicijative od kojih se jedna tiče produljenja roka zastare kada su u pitanju kriminalne radnje oko privatizacije", rekao je Milanović.

Mogućnost promjene Ustava, prije otprilike godinu dana, najavio je predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, da bi prije nekoliko tjedana bila osnovana radna skupina Vlade RH.

Što se tiče proračuna i štednje, Milanović je još jednom istaknuo prijedlog SDP o smanjenju plaća državnim dužnosnicima za šest posto, dok se najveće uštede u proračunu, prema njegovom mišljenju, mogu ostvariti kroz racionalniju upravu, odnosno prestanak zapošljavanja po stranačkoj liniji.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić poručio je premijeru Sanaderu da umjesto autocesta u koncesiju ponudi Pelješki most, te dodao kako se uštede moraju ostvariti, ne samo preko "kresanja" državnog proračuna, već i smanjenjem potrošnje u velikim državnim tvrtkama poput HŽ-a, HAC-a, HEP-a te ostalih.

Na pitanje hoće li se kandidirati za gradonačelnika Zagreba, Čačić je odgovorio da će takvu odluku donijeti u dogovoru sa središnjicom stranke, istaknuvši kako o toj mogućnosti dosada u stranci još nije bilo razgovora. (hina/metro-portal)

28.02.2009. 10:53:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh