« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
USTAVNE PROMJENE

Ustavni zakon o pravima branitelja nije dobio dovoljno glasova

Iako je za prijedlog zakona glasovalo 69 zastupnika, to nije bilo dovoljno, s obzirom na to da se ustavne promjene izglasavaju dvotrećinskom većinom svih zastupnika

Ustav
Ustav "broj 1" koji se čuva u Ustavnom sudu RH i služi za polaganje prisege predsjednika Republike (Wikipedija)
Više o

branitelji

,

Ustav RH

,

prava branitelja

Hrvatski sabor nije danas izglasao Ustavni zakon o izmjenama i dopunama Ustava zbog nedovoljnog broja zastupničkih glasova, javlja Hina. Prijedlogom Odbora za Ustav prava branitelja i njihovih obitelji postale bi ustavna kategorija i u budućnosti bi se regulirala ustavnim zakonom.

Za taj je prijedlog glasovalo 69 zastupnika, dva su bila suzdržana, a 29 protiv, no, budući da je za izglasavanje ustavnih promjena potrebna dvotrećinska većina svih zastupnika, dakle najmanje 102 glasa, taj prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

Na prijedlog HDZ-a o promjenama Ustava glasovalo se poimenično - za Ustavni zakon glasovali su zastupnici HDZ-a, HSS-a, HSP-a te nezavisni i zastupnici nacionalnih manjina, SDSS-ovi zastupnici bili su suzdržani, a protiv zastupnici SDP-a i HNS-a.

Predstavnici braniteljskih udruga, koji su glasovanje pratili s galerije, na početku glasovanja svaki glas "za" vladajućih zastupnika popratili su pljeskom, a oporbeni glas "protiv" glasnim negodovanjem.

No, nakon upozorenja predsjednika Sabora Luke Bebića da se suzdrže od "izražavanja nekog posebnog raspoloženja" u sabornici, to je prestalo.

Prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava podnijela je vlada 21. travnja ove godine, na inicijativu braniteljskih udruga, a prijedlog ustavnog zakona izradio je Odbor za Ustav.

08.07.2011. 15:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh