« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
ZAKONI

Ustavni sud ukinuo retroaktivno oporezivanje dividende

Ustavni sud ukinuo dva članka zakona o porezu na dohodak, koji se odnose na retroaktivno oporezivanje dividende i udjela u dobiti

Nema retroaktivnog oporezivanja
Nema retroaktivnog oporezivanja (Arhiva)
Više o

porez na dohodak

,

Ustavni sud

,

oporezivanje dividende

HUP je izvijestio da je polovicom lipnja Ustavni sud Republike Hrvatske donio odluku o pokretanju postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak s Ustavom, a sukladno tome ukinuo 6. i 8. članak tog zakona, koji se odnose na oporezivanje dividende i udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu.

HUP podsjeća da je Ustavni sud u rujnu prošle godine već donio odluku o ukidanju članka 16. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak iz ožujka 2012., kojim je ponovno uvedeno oporezivanje udjela u dobiti i dividendi.

Takvu je odluku Ustavni sud obrazložio činjenicom da se njime dovodilo u neravnopravan položaj obveznike poreza na dohodak, kojima dividenda ili udio u dobiti na temelju udjela u kapitalu nisu isplaćeni do 1. ožujka 2012., u odnosu na one kojima su isplaćeni, iako su ostvareni po istoj pravnoj osnovi u razdoblju između 1. siječnja 2005. i 1. ožujka 2012. u kojem nije bilo obveze plaćanjaporeza na dividende i udjele u dobiti.

05.07.2014. 08:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh