« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Blair priznao

Ušli smo u rat unatoč spoznaji da Irak nema oružje za masovno uništenje

Ovim priznanjem Tony Blair pokrenuo je veliku polemiku o ratu u Iraku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Tony Blair

,

rat u Iraku

,

oružje za masovno uništenje

Tijekom vjerske emisije u nedjelju ujutro na BBC-u, na pitanje bi li angažirao svoju zemlju u tom ratu da je znao da bivši irački diktator Sadam Husien ne raspolaže oružjem za masovno uništenje, Blair je rekao da i dalje misli da ga je trebalo svrgnuti s vlasti. "Očito smo primijenili o razvili drukčije argumente, kada je riječ o prirodi prijetnje", rekao je bivši premijer.

U ožujku 2003. Tony Blair je angažirao svoju zemlju u ratu u Iraku tvrdeći da Sadam Husein raspolaže oružjem za masovno uništenje koje može upotrijebiti u roku od 45 minuta. Nikakvo oružje tog tipa nije pronađeno u Iraku.

Anketa izvedena u ožujku 2003. pokazuje da je 74 posto Britanaca poduprlo invaziju, ali samo uz odobrenje UN-a i pod uvjetom da se dokaže postojanje oružja za masovno uništenje. Bez tih uvjeta invaziju bi odobravalo samo 26 posto ispitanih.

Blairova izjava je "najjasnije priznanje da je famozno oružje bilo izgovor", piše Sunday Telegraph.

Specijalno povjerenstvo tjednima ispituje razloge koji su doveli do spornog angažmana u Iraku. Tony Blair će iskaz vjerojatno dati u siječnju, rekao je glasnogovornik istraživanja, a povjerenstvo će predati svoje izvješće najranije krajem 2010.

Koalicija "Stop the War" traži "pokretanje sudskog procesa protiv Tonyja Blaira ako ponovi priznanje za ratne zločine".

Blairove izjave n BBC-ju "potvrđuju da je prava motivacija napada na Irak bila promjena režima, a ne ono što je Blair rekao Britancima, parlamentu i medijima 2003.", ocijenio je bivši odvjetnik Sadama Huseina Giovanni di Stefano. (hina/metro-portal)

13.12.2009. 19:36:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh