« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
VAZAM

Uskrsna čestitka kardinala Bozanića

Najveći dio svoje čestitke kardinal je posvetio papinom skorom dolasku u Hrvatsku

Kardinal Josip Bozanić
Više o

kardinal Josip Bozanić

,

uskrsna čestitka

Sva naša vjera sažeta je u otajstvu Kristova Vazma, glavni navještaj uskršnjih blagdana jest da je Isus uskrsnuo, Krist je živ i on je pobijedio smrt, poručio je u uskrsnoj čestitki nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.

U čestitki koju je putem elektronskih medija uputio svim vjernicima, te gledateljima i slušateljima u domovini i inozemstvu kardinal Bozanić istaknuo je da Uskrs objavljuje Božju moć, koja navješta nadu da je po Kristovom uskrsnuću u konačnici pobjeđeno svo zlo svijeta te da je Uskrs navještaj oslobođenja i spasenja čovjeka.

"Uskrsli Krist novi je čovjek te je u Kristu uskrslom svaki kršćanin pozvan živjeti novost života", rekao je dodajući da je uskrsli Krist prisutan u zajednici svojih vjernika, a kršćanska vjera poziva nas na zajedništvo s Kristom u skladu s izabranim geslom za pohod Svetog oca Hrvatskoj - "Zajedno u Kristu".

Kardinal je istaknuo da je temeljna svrha skorog Papina pohoda Hrvatskoj 4. i 5. lipnja ove godine ukorijenjena u zadaći koju je sam Isus povjerio Apostolskom prvaku, kada mu je rekao "ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera pa kad k sebi dođeš učvrsti svoju braću".

Papa, dodao je, dolazi učvrstiti svoju braću i sestre u uskrsnoj vjeri kako bismo ojačani u sigurnosti da je Isus Krist živ i prisutan među nama, Isusa ljubili i slijedili ga što daje smisao i puninu ljudskome životu.

To, poručio je kardinal Bozanić, potvrđuje Benedikt XVI. svojom molitvom, svojim svjedočenjem, svojim učenjem i svojim pohodima i u tome je suština dragocjenoga dara što ga Papa želi posredovati svojim dolaskom k nama. Posebice je istaknuo da Papa dolazi u Hrvatsku zbog proslave Nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji se prvi put organizira u našoj domovini, kao i molitve na grobu blaženog Alojzija Stepinca.

Istaknuvši da je Papin pohod Hrvatskoj i Zagrebu usmjeren na sve stanovnike naše zemlje, kardinal se zapitao kako u toj prigodi ne misliti na činjenicu posebne povezanosti hrvatskoga naroda sa Svetim Ocem, što je tako duboko obilježilo našu povijest.

"Zar još uvijek nije u nama živo ozračje zajedništva i jedinstva koje se očitovalo za nezaboravnih pohoda pape Ivana Pavla II. našoj domovini", pitanje je koje je postavio kardinal i nastavio pitati - nije li zadivljujuće što će upravo Benedikt XVI. za mjesec dana na nedjelju Božanskog milosrđa ,1. svibnja, na veliku radost čitave Crkve blaženim proglasiti svoga prethodnika u papinskoj službi Ivana Pavla II.

Kardinal je podsjetio da će se Sveti Otac za svoga pohoda Hrvatskoj susresti s predstavnicima svijeta kulture, znanosti, umjetnosti, gospodarstva, politike, športa, te s predstavnicima vjerskih zajednica i diplomatima. Na Trgu bana Josipa Jelačića bit će u zajedništvu s mladima, a u zagrebačkoj prvostolnici susrest će se sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima, sjemeništarcima, redovničkim kandidaticama i kandidatima.

Međutim, istaknuo je, središnji i glavni susret sa svim vjernicima bit će sveta misa na zagrebačkome hipodromu u nedjelju prijepodne 5. lipnja.

"Od kada je Bog po Isusu Kristu ušao u povijest čovječanstva i postao nama sličan u svemu, osim u grijehu, kako bi nas učinio dionicima svoga života sve što se događa u ljudskoj egzistenciji postaje prigoda za osobni susret čovjeka s Bogom", poručio je kardinal.

Izrazio je zadovoljstvo da će predstojeći susreti sa Svetim Ocem biti divan poticaj za življenje ljepote te istine dodajući da takvi susreti u konkretnom životu uvijek povezuju prošlost i sadašnjost, prolaznost i vječnost, primanje i darivanje.

Po svemu tome, rekao je Bozanić, progovara ljepota naše vjere, koja čovjeku daje novu kvalitetu života, a papa Benedikt XVI. podsjeća nas da će ljudi uvijek, pa i u ovom našem vremenu tehnologije i globalizacije, trebati Boga koji se objavio u Isusu Kristu uskrslom kako bismo mi u Kristu naučili živjeti u istini i svojim životom očitovali mjerila prave ljudskosti.

Zato je poručio vjernicima da, zajedno s apostolima, mole da Krist umnoži našu vjeru, dodavši kako je pohod Svetoga Oca dar nama osobno, našoj Crkvi i hrvatskom društvu izrazivši uvjerenost da ćemo velikodušno odgovoriti tom daru.

"Radujući se skorom slavlju s našim papom Benediktom XVI. svim vjernicima koji vjeruju u Kristovo uskrsnuće želim blagoslovljen Uskrs. Sretan Uskrs čestitam i svim ljudima dobre volje koji iskreno traže svjetlo na putu svoga života", poručio je na kraju uskršnje čestitke zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

 

23.04.2011. 15:27:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh