« Film
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
NA LIJEPOM PLAVOM DUNAVU

Uskoro počinje treći Vukovar Film Festival

U tri službene i tri popratne kategorije bit će prikazano 40 filmova iz podunavskih zemalja

(Cropix)
Više o

Dalibor Matanić

,

Vukovar film festival

,

Igor Rakonić

,

Antonio Nuić

U organizaciji Discovery filma, grada Vukovara i vukovarskoga Hrvatskog doma, u Vukovaru se od 26. do 30. kolovoza održava 3. 'Vukovar Film Festival'.

"Zemlja partner ovogodišnjega festivala je Njemačka pa će u srijedu, 26. kolovoza, u 20 sati na šlepu na Dunavu festival otvoriti njemački kratkometražni film 'Suzuki', a zatim njemački dugometražni film Berlin Calling", rekao je direktor festivala Igor Rakonić na konferenciji za novinare.

Prije otvorenja u vukovarskom Gradskom muzeju otvorit će se izložba fotografija njemačkog autora Norberta Enkera 'Granični slučaj', koja se bavi rušenjem Berlinskog zida.

U službenoj konkurenciji u kategoriji dugometražnoga igranog filma bit će prikazano sedam filmova, među kojima i nagrađivani hrvatski filmovi 'Kenjac' Antonija Nuića i 'Metastaze' Dalibora Matanića, te rumunjski film 'Policijski, pridjev', redatelja Corneliua Porumboiua, nagrađen na ovogodišnjem festivalu u Cannesu.

U kategoriji kratkometražnih filmova također je sedam filmova, među kojima i rumunjski 'Megatron' redatelja Mariana Cristana, koji je 2008. u Cannesu dobio nagradu za najbolji kratki film. U toj kategoriji bit će prikazan i film Dalibora Matanića 'Tulum'.

U popratnom festivalskom programu bit će prikazana tri filma u kategoriji 'Svijet', šest filmova u sklopu retrospektive suvremenoga njemačkog filma i šest matineja crtanih filmova namijenjenih najmlađima.

U kategoriji dokumentarnih filmova je 11 filmova, među kojima i njemački 'Gitti' Anne Deutsch, koji je dobio nagradu ocjenjivačkoga suda na ovogodišnjemu Berlinskom filmskom festivalu.

Filmske predstave prikazuju se na filmskome šlepu na Dunavu te u Ružičkinoj kući.

Tijekom festivala održat će se i dunavska scenaristička radionica, svojevrsna filmska škola koju će voditi njemački scenarist i redatelj Yilmaz Arslan.

"Želimo da filmski festival u idućim godinama da novi image Vukovaru, poput onoga koji ima Sarajevo sa svojim festivalom", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

Istaknuo je da je riječ o festivalu podunavskih zemalja, da je Dunav rijeka koja spaja mnoge zemlje, a festival prilika da dodatno razviju međusobne odnose.

Sabo je najavio da će, u skladu s dogovorom sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandiće, troškove organizacije festivala snositi grad Zagreb.

Izvor: Hina

24.08.2009. 16:42:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh