« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
BORAC ZA DEMOKRACIJU

Uskoro mini-serija o Nelsonu Mandeli

Snimanje šestosatne dramske serije naslovljene "Madiba", po Mandelinu klanskom imenu koje mu je dodijelilo njegovo pleme Xhosa, trebalo bi započeti kasnije ove godine

Fotografija vijesti
Više o

Nelson Mandela

,

Južna Afrika

,

apartheid

Nelson Mandela, prvi demokratski izabrani predsjednik Južne Afrike i najpoznatiji borac protiv apartheida u toj zemlji, uskoro će dobiti i visokobudžetnu miniseriju o svom životu, piše Hina.

Casting za 20 milijuna dolara vrijedan projekt još je u tijeku, a dobio je zeleno svjetlo od samog Mandele (93), kojega je dosad na filmu utjelovio Morgan Freeman u filmu "Invictus" Clinta Eastwooda iz 2009.

Scenarij se temelji na dvjema knjigama - Mandelinoj autobiografiji "Razgovori sa samim sobom" (2010.), te prošle godine objavljenoj zbirci autoriziranih citata "Nelson Mandela By Himself", a projekt je također dobio pristup arhivu Zaklade Nelsona Mandele.

Snimanje šestosatne dramske serije naslovljene "Madiba", po Mandelinu klanskom imenu koje mu je dodijelilo njegovo pleme Xhosa, trebalo bi započeti kasnije ove godine i to uglavnom na lokacijama u Južnoafričkoj Republici.

Scenarist serije je britanski romanopisac, scenarist i dramatičar Nigel Williams, a koproducenti su britanski filmaši Andy Harries i Marigo Kehoe preko produkcijske tvrtke Left Bank Pictures. Jedan od koproducenta serije je i Mandelin unuk Kweku Mandela, koji ističe da ovaj projekt neće biti još jedan u nizu onih kojima je jedini cilj njegova djeda prikazati kao sveca, već da će nastojati dati potrebnu pozornost i svima onima koji su sudjelovali u oblikovanju njegova životnog puta. Serija će se također baviti Mandelinim odnosom s majkom i njezinim utjecajem na njegov karakter. Bez oca je ostao još kao dijete.

Jedan od ciljeva je, kako je rekao Kweku, educirati nove generacije o sustavu apartheida koji je tijekom 40 godina do 1990. južnoafričkoj bjelačkoj manjini omogućio ugnjetavanje i tlačenje crnačke većine.

09.01.2012. 15:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh