« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
USKOK LEAKS

USKOK još uvijek ne zna odakle "cure" podaci u medije

USKOK ne navodi o kojem je slučaju odavanja službene tajne riječ, no mediji su proteklih dana objavili tajni iskaz bivše računovotkinje HDZ-a Branke Pavošević o crnom fondu

Fotografija vijesti
Više o

USKOK

,

DORH

,

Jadranka Kosor

,

Tomislav Karamarko

,

crni fond HDZ

Usprkos tomu što je USKOK poduzeo niz mjera da spriječi curenje tajnih iskaza u medije, to se nije dogodilo, što je ovaj ured nagnalo da pojača svoje napore i nastavi internu istragu kako bi otkrio identitet osobe koja odaje podatke, piše Hina.

USKOK ne navodi o kojem je slučaju odavanja službene tajne riječ, no mediji su proteklih dana objavili tajni iskaz bivše računovotkinje HDZ-a Branke Pavošević o crnom fondu HDZ-a.

Zbog toga će USKOK pozvati na razgovor sve osobe koje tvrde da su "iz izvora bliskih istrazi" dobile preslike tih dokaznih radnji, odnosno saznale njihov sadržaj kako bi na taj način prikupio podatke i činjenice potrebne za pokretanje kaznenog postupka zbog odavanja podataka iz istraga.

Navodeći kako objavljivanje sadržaja dokaznih radnji šteti probicima istrage, posebno kako se objavljivanjem sadržaja dokaznih radnji posredno sprječava dokazivanje, USKOK podsjeća da je zbog objave cjelokupnih i dijela dokaznih radnji tijekom istrage nakon izvršenih provjera zatražio od policije poduzimanje kriminalističkih istraživanja radi otkrivanja počinitelja.

Kako se unatoč tome u medijima i dalje objavljuju dijelovi sadržaja dokaznih radnji, a posebno zbog objavljivanja faktično cjelokupnog iskaza jednog osumnjičenika, USKOK je izvijestio da je nastavio s provođenjem izvida kako bi se utvrdilo tko je od osoba kojima su ti podaci u postupku dostupni te podatke dao drugim osobama ili medijima i samim time počinio kazneno djelo odavanja službene tajne.

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas kako ne vjeruje da je iz USKOK-a iscurila informacija da je samo pitanje dana kada će protiv Hrvatske demokratske zajednice biti podignuta optužnica. Upozorila je da ni jedna informacija iz niti jedne istrage ne bi smjela biti dostupna javnosti te najavila da će se Vlada potruditi doznati što se događa i tko to eventualno daje iskaze koji u ovoj fazi istrage ne bi smjeli biti dostupni javnosti.

14.09.2011. 22:07:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh