« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
OŠTEĆENA NUKLEARKA

Upaljena rasvjeta reaktora 1, radnici se vraćaju u reaktor 3

U Tokiju je zavladala nestašica flaširane vode, radijacija u tokijskom vodovodu navodno ponovno pada

Fukushima
Fukushima (Wikipedia)
Više o

Japan

,

fukushima

,

Japan Fukushima

Japanska agencija za nuklearnu sigurnost objavila je da je opskrba električnom energijom djelomično uspostavljena u kontrolnoj sobi reaktora 1 nuklearne centrale Fukushima, prenosi Hina.

"Sredinom dana upalila se rasvjeta u kontrolnoj dvorani, ali nismo još sigurni znači li to i pokretanje sustava za hlađenje reaktora", rekao je jedan dužnosnik agencije, prenosi AFP.

Centrala Fukushima Daiichi ima šest reaktora čija je opskrba električnom energijom prekinuta nakon potresa i tsunamija 11. ožujka, što je rezultiralo i prekidom rata sustava za hlađenje reaktora i došlo je do niza radioaktivnih istjecanja.

Nakon jednodnevne pauze, inženjeri su se u četvrtak vratili na posao oko reaktora 3. Bili su evakuirani dan ranije pošto je iz reaktora počeo sukljati crni dim. Danas će pokušati pokrenuti jednu pumpu za hlađenje reaktora.

Rashladni sustavi reaktora 5 i 6, najmanje oštećeni u katastrofi, jedini su trenutačno u funkciji.

Tokijske vlasti objavile su u četvrtak da je razina radioaktivnog joda u tokijskom vodovodu ponovo u granicama dopuštenog i za dojenčad. Nakon što je u srijedu objavljen porast razine radijacije u vodovodu, u Tokiju je zavladala nestašica flaširane vode unatoč pozivima vlasti da stanovništvo ne paničari.

24.03.2011. 09:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh