« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
COOL

UNESCO proglašava rezervat biosfer Europsku Amazonu

UNESCO će u srijedu, 15. rujna proglasiti rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u pet država, takozvanu "Europsku Amazonu", koja time postaje najveće zaštićeno riječno područje u Europi, doznaje se u WWF Adriji

Europska Amazona
Europska Amazona (Arhiva)
Više o

UNESCO

,

europska Amazona

Rad na uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav službeno je započeo 2011. godine, kada su ministri zaštite okoliša pet zemalja potpisali deklaraciju o uspostavi prekograničnog rezervata biosfere.

Inicijativu za zaštitu riječnog krajolika Mure, Drave i Dunava na području Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije pokrenuli su prije više od 20 godina okolišni aktivisti i organizacije civilnog društva.

Rad na uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav službeno je započeo 2011. godine, kada su ministri zaštite okoliša pet zemalja potpisali deklaraciju o uspostavi prekograničnog rezervata biosfere, podsjeća WWF, svjetska organicija.

Zajednička nominacija, službeno poslana u travnju 2020., povezala je četiri dijela slagalice - rezervate biosfere u Austriji, Sloveniji i Srbiji, te prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava u Hrvatskoj i Mađarskoj u jedinstveno zaštićeno područje.

Riječ je o najvećem riječnom zaštićenom području u Europi, koje pokriva gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnih tokova, gdje živi oko 900.000 stanovnika, ističu u WWF-u.

"Europska Amazona" obiluje rijetkim staništima poput velikih poplavnih šuma, pješčanih i šljunčanih sprudova, strmih obala, rukavaca i mrtvica. Upravo su ona dom najveće populacije orla štekavca u Europi i gnjezdilište mnogih ugroženih vrsta ptica, poput bregunica, male čigre i crne rode, staništa dabra i vidre, te riba kao što je kečiga.

12.09.2021. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh