« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
udruga grozd:

UNESCO-ov naputak ne služi na dobrobit djece

Naputak predviđa da se u školama uči što je masturbacija, istospolna veza ili spolno prenosive bolesti

(Željko Hajdinjak/Cropix)
Više o

UNESCO

,

Nevio Šetić

,

Ladislav Ilčić

,

udruga Grozd

,

seksualna edukacija u školama

,

Nannette Ecker

,

Douglas Kirby

,

Nataša Bijelić

UNESCO-ov Međunarodni naputak za seksualnu edukaciju u školama izazvao je brojne reakcije u svjetskoj, ali i Hrvatskoj javnosti. Naputak koji predviđa da seksualno obrazovanje počinje s pet godina te da se djeca odmalena uče što su masturbacija, istospolna veza ili spolno prenosive bolesti stigao je i u Hrvatsku, koja je članica UNESCO-a.

Nacionalno vijeće za kurikulum, tijelo Ministarstva obrazovanja koje priprema novi nastavni program, tek utvrđuje osnove za temeljne školske predmete, a zdravstvena i seksualna edukacija kao njezin dio bit će vjerojatno međupredmetna tema, odnosno sadržaji će biti dio postojećih predmeta.

- Sasvim sigurno ćemo pri izradi tog programa konzultirati i UNESCO-ov naputak, kao i ostale slične dokumente - rekao je Nevio Šetić, predsjednik Nacionalnog vijeća.

Naputak je inače naišao na jak otpor konzervativnih udruga u SAD-u, a slična je reakcija i u Hrvatskoj.

Prva se javila udruga Grozd koja se zalaže za seksualnu edukaciju temeljenu na kršćanskim vrijednostima. Predsjednik udruge Ladislav Ilčić, Naputak smatra pokušajem homoseksualnih i feminističkih lobija da djeci u različitim državama nametnu svoju ideologiju, a sve pod krinkom tobožnje borbe protiv spolno prenosivih bolesti.

- Ovdje se ne radi o brizi za dobrobit djece, već o manipulaciji. Program nije usklađen s psihofizičkim razvojem djeteta, dakle, ne prati djetetov rast, nego želi unaprijed djeci nešto nametnuti - kaže Ilčić.

U Naputku se inače navodi da je stvoren kako bi asistirao obrazovnim, zdravstvenim i drugim relevantnim vlastima u razvoju i primjeni školske seksualne edukacije tako što im predlaže set standarda specifičnih za određene dobne skupine, počevši od petogodišnje djece.

Glavni cilj Naputka je educirati mlade, osobito u nerazvijenom svijetu, kako bi se smanjio broj zaraženih HIV-om, oboljelih od AIDS-a i drugih spolno prenosivih bolesti, zatim broj neželjenih trudnoća te abortusa.

Stručnjaci koji ga pripremali - Nannette Ecker, direktorica Međunarodnog obrazovanja i treninga pri Vijeću za seksualnu edukaciju SAD-a, i Douglas Kirby, viši znanstvenik na ETR-u (Edukacija, trening, istraživanje) - pretpostavili su da bi njihove smjernice mogle naići na otpor.

- Ovaj naputak naglašava koliko je važno približiti se stvarnosti seksualnog života mladih: to uključuje i one aspekte s kojima se vladajući osobno ne moraju slagati. Oni koji imaju moć donošenja odluka i dužnost da brinu o mladima trebaju shvatiti da znanstveni dokazi moraju imati prioritet nad osobnim stavovima - napisali su autori.

Autori napominju da učenici moraju biti svjesni postojanja i istospolnih veza. To su osjetljiva pitanja i previdjeti takve veze nije rješenje.

U uredu UNESCO-a za Hrvatsku ne znaju ništa o Naputku i upućuju na Ministarstvo obrazovanja.

Nataša Bijelić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), udruge koju je UNESCO kontaktirao pri izradi Naputka kaže da on nije nikakva naredba zemljama članicama nego samo preporuka o tome kako raditi seksualnu edukaciju s djecom i mladima da bi ona bila učinkovita.

- U Hrvatskoj još nema sustavne seksualne edukacije u školama niti posebnog predmeta o zdravstvenom odgoju koji bi se bavio i pitanjima seksualnosti - ističe Bijeliš veliki problem.

14.09.2009. 11:08:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh