« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
31. SVIBNJA

UN započeo istragu izraelskog napada na konvoj za Gazu

Stručna skupina neće određivati individualnu odgovornost za zločin nego će razmotriti okolnosti izgreda, kaže glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon

pojas gaze izraelski napad
pojas gaze izraelski napad (Getty Images)
Više o

Ban Ki-moon

,

UN

,

pojas Gaze

,

izraelski napad

,

Izrael Palestina

,

alvaro uribe

,

Peter Falk

,

nesreća A1

,

Ryan Nugent-Hopkins

UN-ovo povjerenstvo koje će istražiti izraelski napad na konvoj za Gazu počelo je s radom.

Istraga nije pokrenuta "kako bi se odredila individualna odgovornost za zločin", već je povjerenstvo zaduženo "razmotriti te identificirati činjenice, okolnosti i kontekst izgreda", citira Reuters riječi glavnoga tajnika UN-a Ban Ki-moona.

Skupinu je Ban Ki-moon uspostavio kako bi istražila okolnosti u kojima su 31. svibnja izraelski vojnici ubili devet propalestinskih turskih državljana koji su pokušali probiti blokadu i dopremiti humanitarnu pomoć za pojas Gaze

>> SAD oprezan u osudi izraelskog napada, Turska optužuje za terorizam

Ban je primio četveročlanu skupinu stručnjaka kojom predsjeda bivši novozelandski premijer Geoffrey Palmer. Pomaže mu bivši kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe, a u skupini su i Izraelac Joseph Ciechanover te Turčin Ozdem Sanberk.

Ban je istaknuo da bi stručna skupina trebala "nastojati postići najbolju moguću suradnju s nacionalnim vlastima", prenosi AFP.

Vijeće sigurnosti UN-a očekuje "nepristranu, vjerodostojnu i transparentnu istragu u skladu s međunarodnim kriterijima", rekao je glvani tajnik UN-a. (hina/metro-portal)

10.08.2010. 23:47:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh