« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
NAPOKON!

UN za Juliana Assangea

Radna grupa Ujedinjenih naroda priopćila je da su Velika Britanija i Švedska samovoljno pritvorile osnivača portala WilkiLeaks Juliana Assangea, koji nije napustio veleposlanstvo Ekvadora u Londonu od prosinca 2010. godine

Julian Assange već pet godina živi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu
Julian Assange već pet godina živi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu (Arhiva)
Više o

UN

,

WikiLeaks

,

Julian Assange

Julian Assange je u samovoljnom pritvoru već više od pet godina, a napokon je na tu sramotnu situaciju reagiralo i jedno tijelo Ujedinjenih naroda - radna grupa koja je priopćila da su Velika Britanija i Švedska samovoljno pritvorile osnivača portala WilkiLeaks Juliana Assangea.

To tijelo, koje radi pod okriljem Ureda za ljudska prava UN-a, je dodalo i da Assange ima pravo na kompenzaciju. Assange se sklonio u veleposlanstvo Evadora u Velikoj Britaniji kako ne bi bio izručen Švedskoj po optužnici za seksualno zlostavljanje. Švedsko tužiteljstvo također ga želi ispitati zbog optužbi za silovanje dok je boravio u toj zemlji 2010. godine.

AP podsjeća da je upravo u tom razdoblju WikiLeaks privukao veliku pažnju objavljivanjem povjerljivih dokumenata iz arhive SAD, Velike Britanije i drugih zemalja.

Assange negira navode iz optužnice, ali se odbio vratiti u Švedsku radi saslušanja.

05.02.2016. 10:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh