« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
EKOSFERA

UN upozorava na preslabe klimatske ambicije za 2030.

Ažurirani planovi za smanjenje emisija stakleničkih plinova, koje je do sada predalo oko 75 zemalja uoči samita COP26 u studenom, tek su kap u moru s obzirom na goleme rezove koji su potrebni kako bi se ostvarili globalni klimatski ciljevi

Problemi su sve veći
Problemi su sve veći (Arhiva)
Više o

UN

,

klimatske promjene

UN-ovo izvješće koje donosi sažetak revidiranih akcijskih planova za klimu, koji obuhvaćaju oko 40 posto zemalja potpisnica Pariškog sporazuma iz 2015. te 30 posto globalnih emisija, upozorava da će ti planovi omogućiti smanjenje emisija za samo 0,5 posto do 2030. u odnosu na razine iz 2010.

"To jednostavno nije dovoljno dobro", rekla je Espinosa, pozivajući vlade, uključujući one koje su već ažurirale svoje planove, da obećaju veća smanjenja emisija prije samita COP26.

Međuvladin panel za klimatske promjene poručio je da se globalne emisije stakleničkih plinova moraju smanjiti za oko 45 posto do 2030. u odnosu na 2010. kako bi svijet imao dobre izglede ograničiti povećanje prosječne temperature za 1,5 stupnjeva Celzijevih iznad predindustrijskih razina.

Po Pariškom sporazumu, gotovo 200 zemalja obećalo je da će ograničiti globalno zagrijavanje na "dosta ispod" 2 stupnja Celzijevih, težeći limitu od 1,5 stupnjeva.

Zemlja se do sada zagrijala za oko 1,2 stupnjeva, što izaziva sve gore vremenske uvjete i porast razine mora.

Espinosa je kazala da se iz izvješća jasno vidi da su "sadašnje razine klimatske ambicije jako daleko od toga da nacije dođu na put" prema ispunjenju cilja od 1,5 stupnjeva Celzijevih.

"Nevjerojatno je kad pomislite da se upravo kada su nacije suočene s klimatskom krizom koja bi u konačnici mogla okončati život ljudi na ovom planetu... mnogi i dalje ponašaju kao i prije", kazala je novinarima.

Ali ako vlade ulože bilijune dolara planirane za oporavak gospodarstava od pandemije covida-19 na zelene, klimatske mjere, "imamo izgleda promijeniti tu putanju", kazala je.

Espinosa je naglasila da je izvješće objavljeno u petak tek "prva snimka" postojećih akcijskih planova za klimu, a drugo potpunije izvješće bit će pripremljeno prije samita COP26.

Mnoge zemlje propustile su rok 2020. za predaju snažnijih akcijskih planova zbog pandemije, a samit COP26 koji se trebao održati u Glasgowu odgođen je za godinu dana.

Među 75 onih koje su predale svoje revidirane planove na vrijeme nalazi se domaćin Velika Britanija te 27 država članica EU-a koje su obuhvaćene jednim europskim planom.

27.02.2021. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh