« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec

UN priziva zajedničko djelovanje

Svijet je suočen s glađu

Prazni tanjuri na prosvjedu uoči UN-ove konferencije u Rimu simboliziraju globalnu opasnost od nestašice hrane
Prazni tanjuri na prosvjedu uoči UN-ove konferencije u Rimu simboliziraju globalnu opasnost od nestašice hrane (Reuters)
Više o

UN

,

OECD

,

glad

,

Jacques Diouf

,

Svjetska banka

,

FAO

,

nestašica hrane

,

Organizacija za hranu i poljoprivredu

Sutra u Rimu počinje trodnevna konferencija o sigurnosti svjetske opskrbe hranom koju je sazvala UN-ova  Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Na konferenciji će sudjelovati brojni visoki dužnosnici, a najavljen je i dolazak iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Jacques Diouf, generalni direktor FAO-a, istaknuo je nužnost hitne međunarodne akcije s obzirom na broj od 862 milijuna ljudi koji trenutačno pate zbog gladi i neuhranjenosti, a njihov će se broj poskupljenjem hrane znatno uvećati. Kako je procijenjeno u izvješću OECD-a i FAO-a, cijene osnovnih prehrambenih proizvoda u idućem razdoblju povećat će se od 10 do 50 posto.

“Hitno nam je potrebna koherentna akcija međunarodne zajednice.”
Jacques Diouf
generalni direktor FAO-a
Svjetska banka već je oglasila da će isplatiti ‘prvu pomoć’ najpogođenijima u iznosu od 1,2 milijarde dolara. Taj će novac odmah biti  podijeljen zemljama najvišeg prioriteta, kao što su Haiti, Liberija, Džibuti, Togo, Jemen i Tadžikistan, a još 2 milijarde investirat će se iduće godine u financiranje poljoprivrednih projekata kojima bi se umanjila nestašica. 

Naftaši u poljoprivredi

Suočeni s ovakvim poskupljenjem hrane koja u njihove krajeve dolazi većinom iz uvoza, naftom bogati Ujedinjeni Arapski Emirati okrenuli su se investiranju u Pakistan, gdje kupuju velike površine poljoprivrednog zemljišta. Osim Pakistana, zanimljiv im je i Sudan, gdje je Egipat već dogovorio uzgoj pšenice na dva milijuna jutara godišnje. (METRO) 

01.06.2008. 21:23:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh