« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
PO 19. PUT

UN osudio američki embargo protiv Kube

Blokada, koju podržavaju samo Izrael i Palau, je nekulturni čin arogancije usporediv s genocidom, poručio je kubanski ministar

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Kuba

,

Ujedinjeni narodi

,

američki embargo

Opća skupština Ujedinjenih naroda u srijedu je s velikom većinom osudila 47-godišnji trgovački embargo SAD-a protiv Kube iskazavši 19. godinu za redom gotovo jednoglasno globalno protivljenje oštroj američkoj politici spram Kube.

Ove godine je protiv embarga glasovalo 187 zemalja dok su SAD, kao i prošle godine, podržali samo Izrael i mala pacifička država Palau. Ovu simboličku mjeru Opća skupština izglasovala je 19. godinu za redom.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez u svom je govoru u skupštini iznio niz pritužbi istaknuvši da je embargo, koji Kubanci nazivaju blokadom, kubansko gospodarstvo stajao desetke milijardi dolara tijekom godina i priječio da kubanska djeca dobivaju potrebnu medicinsku njegu.

"Blokada je nekulturni čin arogancije", rekao je Rodiguez i američku politiku usporedio sa "činom genocida" koji je "etički neprihvatljiv".

Ovo je prvo glasovanje o embargu od kada je Barack Obama postao u siječnju predsjednika SAD-a i obećao da će pružiti ruku prijateljstva tradicionalnim neprijateljima Washingtona.

Obamina administracija je ublažila financijska i putnička ograničenja Amerikancima koji imaju rođake na Kubi, započela razgovore u cilju izravnih poštanskih veza a u rujnu poslala višeg američkog diplomata u Havani na nenajavljeni sastanak s kubanskim dužnosnicima što su, kako se vjeruje, bili razgovori najviše razine između SAD-a i Kube u nizu desteljeća.

No Washington je jasno dao do znanja da nije spreman ukinuti embargo dok Kuba ne prihvati neke političke, gospodarske i financijske promjene. (hina/metro-portal)

28.10.2009. 23:22:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh