« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
1928. - 2014.

Umro Zdenko Škrabalo

U Zagrebu je danas u 86. godini života umro akademik Zdenko Škrabalo, ugledni liječnik dijabetolog svjetskog glasa i bivši ministar vanjskih poslova RH

Umro je Zdenko Škrabalo
Umro je Zdenko Škrabalo (Arhiva)
Više o

Zdenko Škrabalo

,

umro Zdenko Škrabalo

Akademik Zdenko Škrabalo rođen je 4. kolovoza 1928. u Somboru, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1953. i specijalizirao internu medicinu. Na istom fakultetu stekao je doktorat medicinskih znanosti i kasnije bio profesor. Bio je autor više od 270 znanstvenih radova, a u svjetskoj medicinskoj znanosti prvi je opisao dotada nepoznatu parazitsku bolest piroplamozu.

Akademik Škrabalo zaslužan je za razvoj medicinske znanosti općenito kao i za razvoj hrvatske endokrinologije. Bio je dugogodišnji predstojnik Zavoda za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma „Vuk Vrhovac" koji je pod njegovim vodstvom stekao svjetski ugled. Hrvatski model organizacije službe za zaštitu bolesnika od šećerne bolesti poslužio je kao model Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za uspostavu sličnih službi u drugim zemljama, a akademik Škrabalo time je postao jedan od najpoznatijih svjetskih dijabetologa.

Za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabran je 1992.

Akademik Zdenko Škrabalo aktivno je sudjelovao u stvaranju samostalne Hrvatske i njezine diplomacije. Od 1992. do 1993. bio je ministar vanjskih poslova, zatim do 1996. veleposlanik u Švicarskoj i Lihtenštajnu, a od 1996. do 2000. bio je veleposlanik u Mađarskoj.

12.01.2014. 14:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh