« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
1929.-2010.

Umro poznati matematičar Svetozar Kurepa

Istaknuti znanstvenik, matematičar, profesor emeritus Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu umro je u Zagrebu 2. veljače u 81. godini

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

smrt

,

matematika

,

svetozar kurepa

Rođen je u Majskim Poljanama pokraj Gline 25. svibnja 1929. U Zagrebu je diplomirao 1952. i doktorirao 1958. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Radio je u Zavodu za primijenjenu matematiku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta najprije kao asistent potom docent, izvanredni i na koncu redoviti profesor od 1966. Kurepa se usavršavao na istaknutim sveučilištima u Americi do početka 70-tih godina.

Na matematičkom odjelu PMF-a bio je predstojnik Zavoda za analizu, bavio se funkcionalnom analizom posebno teorijom operatora, teorijom funkcionalnih jednadžbi i teorijom mjere. Najznačajniji su mu rezultati u istraživanju korijena normalnih operatora, objavio je više od 70 znanstvenih radova i više od 20 udžbenika i monografija od kojih su najznačajniji: Konačno dimenzionalni vektori, prostori i primjene, Matematička analiza I, II, III, Funkcionalna analiza: Elementi teorije operatora.

Profesor Kurepa bio je poput svog znamenitog rođaka Đure Kurepe također poznatog matematičara i autor je udžbenika Matematike za osnovne škole i gimnazije iz koje su generacije učenika stjecale znanje. Dobitnik je Nagrade za znanost "Ruđer Bošković", Nagrade Grada Zagreba i Nagrade "Davorin Trstenjak". Za doprinos umjetničkoj znanosti promoviran je u zvanje profesora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu, a 2006. godine dobio je Državnu nagradu za životno djelo iz područja prirodnih znanosti.

Pokop Svetozara Kurepe bit će u ponedjeljak, 8. veljače u 14.10 sati na zagrebačkom Mirogoju. (hina/metro-portal)

04.02.2010. 11:58:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh