« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
1941-2010.

Umro osnivač Dubrovačkih trubadura Marko Brešković

Marko Brešković bio je član Dubrovačkih trubadura, glumac i vlasnik kultnog bara Trubadur

Marko Brešković
Marko Brešković (YouTube)
Više o

trubadur

,

Fulham Split

,

Vinica

Dubrovački glazbenik Marko Brešković preminuo je danas u 69. godini od duge i teške bolesti srca u zagrebačkome Kliničkom bolničkom centru Rebro. Marko Brešković bio je osnivač i član jednoga od najpopularnijih hrvatskih sastava "Dubrovačkih trubadura" u kojima je djelovao od osnutka pa do prestanka rada.

"Dubrovačke trubadure" osnovao je zajedno s Đelom Jusićem, Lucianom Capursom, Hamom Hajdarhodžićem, Bobom Berdovićem i Ladislavom Padjenom, a 1966. izdali su svoju prvu ploču nakon čega su uslijedili veliki uspjesi u Hrvatskoj i širom svijeta, a posebice nastup na Euroviziji 1968. godine s pjes mom "Jedan dan".

Čitav život Marka Breškovića bio je vezan uz glazbu, a sudjelovao je i kao glumac na nekim predstavama Dubrovačkih ljetnih igara te u filmu Željka Senečića "Dubrovački suton" iz 1999.

Tijekom 90-ih godina prošloga stoljeća na Radio Dubrovniku vodio je emisiju o jazzu čiji je bio veliki zaljubljenik. Posljednjih godina posvetio se ugostiteljstvu a njegov cafe bar "Trubadur" bio je omiljeno okupljalište Dubrovčana i njegovih gostiju.(hina/metro-portal)

29.08.2010. 22:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh