« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Zbogom Mr. Blackwell

Umro napoznatiji svjetski modni mačak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Mr. Blackwell

,

modni kritičari

,

smrt modnog kritičara

,

najbolje odjeveni

Kontroverzni američki modni kritičar Mr. Blackwell, koji se proslavio svojim godišnjim listama najgore i najbolje odjevenih slavnih osoba, umro je u nedjelju u 86. godini.

Rođen 1922. kroz život se bavio televizijom, filmom, novinarstvom i svime što je uključivalo medije. Djetinjstvo mu je prošlo u strahotama života siromašne obitelji i zlostavljanja svoga očuha pa je završio samo tri razreda osnovne škole, a sa 11 godina ga je silovao nepoznati muškarac u dječjem kampu, no najstrašnije od svega je što je kao mladić radio kao muška prostitutka. Stravičan život pretvorio se u holivudsku bajku nakon što je počeo glumiti istovremeno učeći s Judy Garland i Mickeyjem Rooneyjem.

Richard Blackwell bio je slabo poznat modni dizajner kad je 60-ih godina prošloga stoljeća počeo sastavljati liste najgore odjevenih hollywoodskih zvijezda. Pozornost je privukao svojim opakim jezikom i zajedljivim i uvredljivim komentarima loše odjevenih.

Barbaru Streisand je tako jednom opisao kao "muškobanjastu Frankensteinovu mladu". Meryl Streep je za njega izgledala kao "Ciganka izbačena iz čerge", Britney Spears i Paris Hilton "Dva zrna graška u preuskoj mahuni", a Madonnu je nazvao "gologuzom".

S vremenom je Blackwell postao sastavnim dijelom američke pop kulture, a njegove liste bile su svake godine željno očekivan događaj. Kad bi ga kritizirali zbog nepriličnih komentara, odgovorio je da on samo javno kaže ono što drugi misle.

„Moj godišnji popis predstavlja satirički pogled na modne katastrofe godine. Ja samo kažem glasno ono o čemu drugi šapuću. Nije mi namjera povrijediti osjećaje tih ljudi, samo njihov stil odijevanja“, izjavio je Mr. Blackwell 1998.

Ove je godine najlošije odjevenom proglasio Posh Spice, odnosno Victoriju Beckham čije je noge u uskim minicama nazvao nakaznima, dokazavši kako voli djevojske s oblinama. Na popisu najbolje odjevenih našli su se Reese Witherspoon, Jemima Khan, Beyonce i Angelina Jolie. (metro-portal)

20.10.2008. 11:59:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh