« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ČILEANSKA ENKLAVA

Umro nacistički kaplar Paul Schaefer, osnivač Colonije Dignidad

Schaefer je 1961. u Čileu osnovao koloniju u kojoj je desetljećima pod strogim uvjetima živjelo oko 300 njemačkih imigranata

(sueddeutsche.de)
Više o

Paul Schaefer

,

Paul Schäfer

,

Colonia Dignidad

,

nacisti Čile

Bivši nacistički kaplar Paul Schaefer, utemeljitelj tajnovite njemačke enklave u Čileu, umro je u subotu u 88. godini od srčanih tegoba u zatvorskoj bolnici u kojoj je odsluživao 20-godišnju kaznu zbog seksualnog zlostavljanja.

Schaefer je bio osuđen na 20 godina zatvora u svibnju 2006. zbog seksualnog zlostavljanja dvadesetak djece u Coloniji Dignidad, poljoprivrednoj komuni koju su 1961. godine osnovali bivši nacisti, na čelu sa samim Schaeferom.

Čileansko pravosuđe je utvrdilo da je bivši nacistički kaplar surađivao s režimom generala Augusta Pinocheta (1973. -1990.) te da je Colonia Dignida slućila i kao zatvorenički logor u kojem su se mučili i ubijali protivnici režima prema nalogu čileanske tajne policije (DINA).

Paul Schaefer je uhićen u ožujku 2005. u Argentini, nakon osam godina bijega, a zatim je izručen Čileu gdje mu je suđeno.

Oko 300 njemačkih imigranata živjelo je desetljećima u Coloiniji Dignidad, 350 km od Santiaga. Schaefer je tamo uveo svoj kult, naseljenicima zabranio svaki kontakt s vanjskim svijetom, žene i muškarce prisiljavao je na odvojeni život, kontrolirao njihove intimne odnose i odvajao djecu od roditelja.

Godine 2006. bivši članovi kolonije objavili su javnu ispriku i zatražili oprost za 40 godina sustavnog zlostavljanja i kršenja ljudskih prava, ustvrdivši da im je Schaefer isprao mozak. (hina/metro-portal)

24.04.2010. 19:00:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh