« Film
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
1933. - 2013.

Umro je Krsto Papić

Krsto Papić, redatelj nekih od najznačajnih hrvatskih filmova od polovice 60-ih godina prošlog stoljeća do danas umro je danas nakon kratke i teške bolesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

biografija

,

umro je Krsto Papić

,

filmografija

Krsto Papić, poznati redatelj umro je danas u 80. godini života nakon kratke i teške bolesti, potvrdila je njegova obitelj.

Jedan je od predvodnika tzv. hrvatskog autorskog filma, generacije (Babaja, Berković, Vrdoljak, Radić...) koja je u drugoj polovini 1960-ih i početkom 1970-ih već započeto odvajanje domaćeg filma od uhodanih kanona bivše socijalističke kinematografije i pripadajućih im temama oblikovala u zreli umjetnički val.

U tom razdoblju nastaju njegova najznačajnija djela Lisice (1969.) i Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj (1973.), ali istodobno Papić jednako značajno, ako ne i značajnije, bilježi uspjehe dokumentarcima "Kad te moja čakija ubode" (1969.) , "Čvor" (1969.), "Nek' se čuje i naš glas" (1971.), "Mala seoska priredba" (1972.) i drugima u kojima razgolićuje manje glamourozne strane života u bivšem sustavu.

Krajem osamdesetih godina, u vrijeme pred raspad Jugoslavio režirao jedan od prvih domaćih kino hitova Život sa stricem s Davorom Janjićem u glavnoj ulozi koji kritika slavi kako jedan od najboljih domaćih filmova svih vremena. Papić je i autor prvog filma o političkom konvertitstvu koji je snimljen na samom početku demokratskih promjena Priča iz Hrvatske.

Papić je rođen u Vučedolu, u Crnoj Gori, 7. prosinca 1933. godine. U Zagreb je došao na poziv svog bratića u prvom koljenu Veljka Bulajića kojem je asistirao na filmovima "Vlak bez voznog reda" i "Uzavreli grad". Debitirao je kao redatelj omnibusom Ključ (1965.), a prvi samostalni dugometražni projekt bio mu je film Iluzija iz 1967. godine. 

Nakon svog najznačajnijeg autorskog razdoblja napravio je stilski odmak prema filmovima naglašenije žanrovske orijentacije (npr. fantastika u "Izbavitelju") ili nešto populističnijih tema kao što je bila Tajna Nikole Tesle (1980.). 

Papić je nakon osamostaljenja Hrvatske i Priče iz Hrvatske snimio još samo tri filma, komediju Kad mrtvi zapjevaju (1999.), fantastiku Infekcija (2003.) i najnoviji Cvjetni trg (2012.), mafijašku dramu koju je prikazao ljetos u Puli, ali skorašnju zagrebačku premijeru i početak distribucije, na žalost, nije dočekao.

07.02.2013. 14:51:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh