« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
1924. - 2011.

Umro Ante Marković

Bosanski mediji javljaju da je u 87. godini umro bivši jugoslavenski premijer Ante Marković

Ante Marković u vrijeme kad je bio premijer Jugoslavije
Više o

ante marković

,

umro ante marković

U 87. godini umro je bivši jugoslavenski premijer Ante Marković koji je obuzdao pomahnitalu inflaciju u Jugoslaviji krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Marković je po struci bio inžinjer elektrotehnike koji je nakon diplome u Zagrebu 1954. dugo vremena radio u tvrtci Rade Končar, napredovavši od dizajnera do generalnog direktora.

1982. godine počeo se baviti politikom te je bio predsjednik hrvatske Vlade (tada izvršnog vijeća) od 1982. do 1986., a funkciju saveznog premijera preuzeo je u turbulentnoj 1989. u doba uspona Slobodana Miloševića i nadolazećeg raspada zemlje i na njoj ostao do kraja 1991. godine.  

Dolaskom na mjesto saveznog premijera krajem 1989. godine pokrenuo je ambiciozan program ekonomskih reformi fiksiravši tečaj jugoslavenskog dinara i njemačke marke na 1:7. Njegove, za ono doba, revolucionarne mjere koje su uz stabilizaciju dinara uključivale i privatizaciju putem dodjele dionica radnicima dovele su do zaustavljanja inflacije, kao i brzog ali kratkotrajnog povećanja životnog standarda. To je Markovića u tome trenutku učinilo jednim od najpopularnijih političara u jugoslovenskoj povijesti.

Marković je svoju popularnost dugovao svom imidžu novog, modernog političara zapadnoga stila. Uspio se držati podalje sve većih sukoba unutar Saveza komunista Jugoslavije i pokušavao posredovati u sukobima između jugoslavenskih republika.

 

28.11.2011. 09:21:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh